Evakuálnak két amerikai követséget a Mohamed-film miatt

Vágólapra másolva!
A tunéziai és a szudáni főváros amerikai nagykövetségének dolgozóit ki kellett menekíteni, mert mindkét épületet megtámadták a Mohamed-film miatt feldühödött tömegek.
Vágólapra másolva!

A Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatti tüntetések nyomán az amerikai külügyminisztérium szombaton elrendelte az Egyesült Államok tuniszi, illetve kartúmi nagykövetségének részleges evakuálását.

Az elmúlt napokban mind a tunéziai, mind a szudáni fővárosban heves tüntetések voltak a film miatt, és a tiltakozók mindkét helyszínen megtámadták az Egyesült Államok nagykövetségét. A rendőrség Tuniszban és Kartúmban egyaránt szétverte a tüntetést, Tuniszban három, Kartúmban két tüntető meghalt.

Mindennek nyomán az amerikai külügyminisztérium szombaton elrendelte, hogy a diplomaták családtagjainak, továbbá a nem lényeges feladatokat ellátó alkalmazottaknak azonnali hatállyal el kell hagyniuk az országot.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője bejelentette: egyidejűleg figyelmeztették az amerikai állampolgárokat a szóban forgó két országba történő utazás kockázataira. A szóvivő elsősorban Szudánnal kapcsolatban hangsúlyozta azt, hogy ajánlatos kerülni az ország egyes térségeit.

A tárca a diplomaták családtagjai és a nem lényeges feladatokat ellátó alkalmazottak figyelmét felhívta arra, hogy a két fővárosban nyitva állnak a repülőterek, és elrendelte, hogy minél előbb hagyják el az országot repülőgépen.

Líbiában a nagykövetség elleni támadásban négyen meghaltak, és köztük volt az amerikai nagykövet is.

Az arabokat felbőszítő film egyik készítője egy csaló, akit korábbi ügyei miatt szombaton bekísértek a rendőrök kihallgatásra, de a hivatalos álláspont szerint nem a film miatt.