Tel-Avivban felgyújtotta magát egy tüntető

Vágólapra másolva!
Tel-Avivban felgyújtotta magát szombat éjjel egy izraeli tüntető a romló szociális helyzet miatt, az egy éve kezdődött tüntetések évfordulóján. Izraelben nagyon ritka az önégetés.
Vágólapra másolva!

Egy felvonuláson gyúlékony folyadékot öntött magára egy férfi, és meggyújtotta szombat éjjel. A 10-es tévécsatornán látni lehetett az égő embert, a lángokat a körülötte lévők ruhadarabokkal és vízzel próbálták meg eloltani. A negyvenes éveiben járó férfit kórházba szállították, állapota súlyos.

A férfi egy levelet hagyott hátra, amelyben azt írta, hogy "az izraeli állam meglopta őt, és emiatt semmije sem maradt". Azzal vádolta meg Benjámin Netanjahu kormányfőt és Juval Steinic pénzügyminisztert, hogy "elvesznek a szegénytől, és a gazdagoknak adnak".

Izraelben nagyon ritka az önégetés. 2005-ben egy tiltakozó nő halt meg így, amikor az izraeli megszálló erők kivonultak a Gázai övezetből, és több ezer telepest kényszerűen magukkal vittek.

A társadalom gazdasági helyzetének romlása, a drágaság miatt tavaly nyáron tiltakozó mozgalom kezdődött az országban. Az évfordulón nem sikerült ismét nagy tömegeket mozgósítani: a várt százezrek helyett a legnagyobb felvonuláson is csak mintegy 7 ezren vettek részt Tel-Avivban.