Függetlenek mentették meg a bolgár kormányt

Vágólapra másolva!
A gazdasági reformok csúszása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés kudarca miatt menesztette volna a kabinetet az ellenzék.
Vágólapra másolva!

Bulgária kormánya csütörtökön újabb bizalmi szavazást élt túl, immár a negyediket azóta, hogy Bojko Boriszov középjobb pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) 2009-ben hatalomra jutott.
Az ellenzék azt vetette a kormány szemére, hogy túl lassan halad az ígért reformok megvalósítása terén, az igazságszolgáltatás pedig nem képes semmilyen eredményt felmutatni a szervezet bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben.

A kormány a független képviselők segítségével élte túl a mostani parlamenti megméretést. Hetvenkét képviselő támogatta csupán a bizalmatlansági indítványt, százharminchat honatya viszont ellene szavazott. A voksolást a bulgáriai török kisebbség pártja (MRF) kezdeményezte azt követően, hogy az Európai Unió közölte: meghosszabbítja a bolgár igazságügyi rendszer kilátásba helyezett reformjának megfigyelését.

Az ellenzék szerint a meghosszabbított uniós megfigyelés gyakorlatilag megakadályozza a csatlakozást a schengeni rendszerhez, egyben arra utal, hogy az unió legújabb és legszegényebb országa csupán másodrangú tag a szervezetben. A kormánypárt három évvel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy megszünteti a korrupciót, és visszaszorítja a szervezett bűnözést.

Bulgáriának Romániával együtt 2011 márciusában kellett volna csatlakoznia az akadálytalan határátkelést biztosító schengeni övezethez. Németország és Franciaország azonban ellenezte a két ország csatlakozását, azt hangoztatva, hogy sem Bulgáriában, sem Romániában nem kielégítő a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc.

Az idén márciusban tartott uniós belügyminiszteri tanácskozáson már csupán Hollandia helyezkedett szembe a két ország schengeni csatlakozásával, a kérdést szeptemberben ismét napirendre tűzi az EU.