Kenőpénzekről hazudott a volt ír kormányfő

Vágólapra másolva!
Százezres adományok eredetéről vallott eskü alatt hamisan Bertie Ahern volt ír miniszterelnök - ezt állapította meg csütörtökön az ügyben vizsgálódó bizottság. A jelenlegi kormányfő a korrupciógyanúról szóló iratokat átadta a rendőrségnek és az adóhatóságnak.
Vágólapra másolva!

165 ezer ír font (csaknem 210 ezer euró) értékben fogadott el üzletemberektől be nem jelentett pénzadományokat az 1990-es évek közepén Bertie Ahern volt ír miniszterelnök, aki 11 évig töltötte be a kormányfői tisztséget, és háromszor nyert választást. Ezt az ügyben vizsgálódó bizottság állapította meg csütörtökön.

A vizsgálat már Ahern hivatali idejében elkezdődött, és a bizottság 3300 oldalas, csütörtökön közzétett összegzése szerint a politikus több alkalommal is valótlanságot állított eskü alatt tett vallomásaiban arról, hogy ezek az összegek hogyan kerültek bankszámlájára. A vizsgálóbizottság feladata a tényfeltárás volt, és nem törvényi értelemben vett bűnügyi felelősség megállapítása, így a testület nem mondta ki hivatalosan, hogy Bertie Ahern vétkes korrupció bűncselekményében. Enda Kenny jelenlegi ír miniszterelnök azonban csütörtökön átadta a vizsgálati jegyzőkönyvet az ír államügyészségnek, a rendőrségnek és az adóhatóságnak.

A vizsgálat Ahernen kívül más egykori politikusok korrupciógyanús pénzügyeire is kiterjedt. Kenny csütörtöki nyilatkozata szerint a bizottsági jelentés "egyértelmű képet ad számos politikus korrupt magatartásáról". Ahern - aki ellen akkor már évek óta folyt a vizsgálat - 2008 májusában, a dublini parlamentben jelentette be lemondását, hangsúlyozva, hogy semmilyen törvénybe ütköző cselekedetet nem követett el, és soha nem fogadott el korrupt módon pénzt.

A 15 év után lezárult, több mint 200 millió euróba került vizsgálat a modern kori kriminalisztika leghosszabb és legköltségesebb ilyen jellegű feltáró eljárása volt.