Obama: Nem fogok habozni Irán ellen

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök azt mondta, nem fog habozni erőt alkalmazni Irán ellen, de hozzátette, hogy szerinte csak Teherán profitál abból, ha túl könnyedén beszélnek a háborús megoldásról. Szerinte van még mód diplomáciai úton rendezni a konfliktust.
Vágólapra másolva!

Még van lehetőség a diplomáciai rendezésre, de az Egyesült Államok nem fog habozni az erő alkalmazásával Irán ellen. Irán egyelőre nem áll el az atomprogramjától, amely szerintük békés célú, az USA és Izrael azonban attól tart, hogy Teherán atomfegyverek előállítására használná az erőműveit.

Az amerikai elnök az iráni fenyegetés mellett üzent az Izrael-párti lobbinak is arra figyelmeztetve őket, hogy ne beszéljenek túl könnyedén a háborúról. Az izraeli elnök, Simon Peresz azt mondta, hogy Irán "veszélyt jelent a világra".

A sikertelen tárgyalások és az iráni atomprogram előrehaladásával egyre nagyobb a veszélye annak, hogy Teherán képes lesz az atomfegyverek gyártásához szükséges sűrűségű nukleáris fűtőanyag előállítására. Izrael deklarálta, nem várják meg, hogy Iránnak meglegyen az atomfegyvere, megelőző csapással fogják megsemmisíteni az iráni atomerőműveket.

"Az iráni vezetőknek tudniuk kell, hogy nem az elszigetelés politikáját viszem, hanem azt, hogy megakadályozzam Iránt az atomfegyver megszerzésében" - mondta Obama egy amerikai-izraeli fórumon Washingtonban. "Nem fogok habozni erőt alkalmazni, ha szükség lesz az Egyesült Államok érdekeinek megvédésére" - mondta.

Ennek ellenére szerinte van lehetősége a nyomással párosított diplomáciának. "Túl sok a könnyelmű beszéd a háborúról" - mondta. Szerinte az iráni kormány éppen eleget profitált abból, hogy a háborús beszéd miatt felment az olaj ára.