Ahmadinezsád ellenfelei vezetnek Iránban

Vágólapra másolva!
Az első részeredmények szerint Teheránban, de több vidéki városban is a Hamenei ajatollahhoz hű konzervatív jelöltek állnak győzelemre az iráni választásokon. A szavazók döntése alapján Mahmúd Ahmadinezsád elnök húga sem került be a törvényhozásba.
Vágólapra másolva!

A hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel rivális konzervatív erők vezetnek a pénteken megtartott iráni parlamenti választásokon a részeredmények szerint. A konzervatív erők előnye megfelel a várakozásoknak, miután a választások ügye lényegében az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah, illetve a hivatalban lévő elnök szövetségesei közötti erőpróbává vált.

A szombaton közölt részeredmények szerint Teheránban, de több vidéki városban is a Hamenei ajatollahhoz hű jelöltek állnak győzelemre. Korábban már ismertté vált, hogy - az elnök számára hatalmas kudarcként - a húga nem került be a törvényhozásba. Parvin Ahamdinezsád az államfő szülővárosában, a Teherántól 60 kilométerre délkeletre fekvő Garmszárban indult a választáson. A CNN amerikai csatorna online oldala emlékeztet rá, hogy a mostani voksolás az első a 2009-es tiltakozások óta.

A szombat reggelre már győztesnek nyilvánított 60 képviselőjelöltből megfigyelők szerint legalább 46 Ahmadinezsád konzervatív ellenfelei közé tartozik, de három, liberálisnak tartott jelöltet is megválasztottak. A fennmaradó 11 mandátumon Ahmadinezsád hívei és a centristáknak számító erők osztoztak.

A parlamenti választások pénteken kezdődtek Iránban. Az előzetes hivatalos becslések szerint a részvételi arány 64 százalékos volt. A 47 ezer szavazókör reggel nyolctól este hatig tartott volna nyitva, de a belügyminisztérium háromszor meghosszabbította a nyitva tartást azzal az indokkal, hogy nagyon sokan akarnak élni szavazati jogukkal. A szavazóhelyiségek így helyi idő szerint este 11 órakor zártak.

A 48 millió szavazásra jogosultat a hatalom felszólította arra, hogy tömegesen vegyen részt a voksoláson. "Az elmúlt időszakban sok, Irán elleni propaganda és nyomásgyakorlás volt. Minél többen szavaznak, annál jobb lesz a jövő, az ország hírneve és biztonsága szempontjából" - mondta a szavazáskor Ali Hamenei ajatollah, a közel-keleti ország legfőbb politikai és vallási vezetője. Mahmúd Ahmadinezsád államfő azért szorgalmazta a szavazást, hogy "erős és népszerű parlamentet" adjanak az országnak.

Forrás: AFP
A 48 millió szavazásra jogosultat a hatalom felszólította arra, hogy tömegesen vegyen részt a voksoláson