Tavaly már csaknem ötezer magyar kért menedéket Kanadában

Vágólapra másolva!
Tavaly az előző évi duplájára, összesen 4409-re nőtt a Kanadában menedékjogot kérő magyarok száma, miközben a második legnépszerűbb célpontnak számító Belgiumban 188 kérelmet regisztráltak. A Vancouver Sunnak egy kanadai kormányzati forrás arról beszélt, hogy egyelőre nem várható vízumkényszer bevezetése a magyarokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Csaknem megduplázódott az előző évhez képest a menedékjogot kérő magyarok száma, és a kormányzat most próbálja kitalálni, hogyan kezelje a problémát - írja a kanadai Vancouver Sun.

Az írás szerint 2011-ben 4409 magyar kért menekültstátuszt Kanadában, az egy évvel korábbi 2300, illetve az azt megelőző évi 2440 után. Mint írják, Kanada messze a legkedveltebb célpontja a menedékjogot igénylőknek az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint.

A magyarok második legnépszerűbb célállomása Belgium volt tavaly, 188 kérelemmel, mögötte az Egyesült Államok volt 47 beérkezett kérelemmel, majd Norvégia és Franciaország 33-mal.

A lap szerint a kanadai kormány bekeményített a romák menedékjog iránti kérelmeinél az elmúlt években. Mint írják, az első tüske két évvel ezelőtt egy Csehországból érkező, 95 tagból álló roma csoport volt. Ez arra bírja rá a kormányt, hogy vízumkötelezettséget szabjon meg a cseh állampolgárokkal szemben, sőt a bevándorlási miniszter kijelentette, hogy a cseh romák kérelmei nem valósak.

A lap azt írja, hogy miközben Magyarországról kerül ki a legtöbb menedékkérő, a kanadai kormány nem hajlandó visszaállítani a vízumkötelezettséget. Pedig a Vancouver Sun szerint 2007-ben, amikor még vízumkötelezettség volt érvényben, mindössze 34 menedékkérelmet regisztráltak.

A kanadai bevándorlási miniszter erre úgy reagált, hogy rendszeresen felülvizsgálják a vízumpolitikájukat. A lapnak egy meg nem nevezett kormányzati forrás ugyanakkor kizárta az azonnal vízumkényszer bevezetését, indoklásként az országok közötti kereskedelmi kapcsolatokra is hivatkozva.

Az [origo] cikkéből megtudhatja, hogyan fogadja Kanada a magyar romákat. Ebben a cikkünkben pedig arról olvashat, hogy stresszes és bizonytalan a menedékjogot kérő magyar romák élete Kanadában, mégis minden követ megmozgatnak, hogy maradhassanak.