Már hét európai országban van influenzajárvány

Vágólapra másolva!
Az előző heti hárommal szemben már hét európai országban van influenzajárvány - közölte az ÁNTSZ szombaton. Szerdán Magyarország is átlépte a járványküszöböt.
Vágólapra másolva!

Egyes országokban eltérő ütemben, de továbbra is növekszik az influenza terjedése Európában - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a hivatalos Facebook-oldalán. Mint kifejtették, az előző heti hárommal szemben már hét ország (Belgium, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és a szomszédos Szlovénia) számolt be arról, hogy területükön kiterjedt járványok alakultak ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 6. hétre vonatkozó adatai szerint közepes influenzaaktivitást 13, míg növekvő tendenciát 17 országból jelentettek.

Az elmúlt héten a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések csaknem 96 százalékáért az influenza A vírus volt felelős, a többi esetben az influenza B vírus szerepét igazolták. A domináns influenzavírus jelenleg is az A(H3), de emellett a vírus terjedésének iránya továbbra sem rajzolódik ki egyértelműen az idei szezonban - írta az ÁNTSZ.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ január elején jelezte, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán jelentette be, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Jelentésük szerint a 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. Február 6. és 12. között Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.