Törvény mondja ki, hogy nem lehet felelősségre vonni a jemeni elnököt

Vágólapra másolva!
Ali Abdalláh Száleh felmentése a felelősségre vonás alól része annak a tervnek, amelyet a Perzsa-öbölbeli arab országok dolgoztak ki a jemeni belpolitikai válság rendezésére. Azt remélik, hogy az ezredes végleg kiszorul a hatalomból, és véget érnek az egy éve kitört zavargások is.
Vágólapra másolva!

Törvényben mentette fel a jemeni parlament Ali Abdalláh Száleh távozó elnököt az ellenzéki tüntetők megölése miatti büntetőjogi felelősségre vonás alól, ami elősegítheti az ezredes végleges kiszorítását a hatalomból és az egy éve kirobbant zavargások befejezését.

A parlament az eredeti tervek értelmében Száleh segítőinek is teljes mentességet biztosított volna, de a nemzeti egységkormány által csütörtökön módosított törvénytervezet ezt korlátozta: a hivatali idejük alatt elkövetett politikailag motivált bűncselekményekért nem vonhatók ugyan felelősségre, de terrorcselekményekért igen.

Nem kormányzati szervezetek és az elnök távozását követelő tüntetők hevesen ellenezték Száleh munkatársainak teljes büntetlenségét. A tüntetők azt szeretnék, ha Szálehet és segítőit bíróság elé állítanák a tavaly januárban kirobbant tiltakozó mozgalmuk véres leverésére tett kormányzati kísérletekért, amelyek több száz halálos áldozatot követeltek.

Száleh felmentése a felelősségre vonás alól része annak a tervnek, amelyet a Perzsa-öbölbeli arab országok dolgoztak ki a jemeni belpolitikai válság rendezésére.

A törvény elfogadását is a tavaly novemberben aláírt terv irányozta elő, amelynek értelmében Száleh távozik a hatalomból, cserébe pedig ő és munkatársai büntetlenséget kapnak.

Száleh 33 évig tartó önkényuralmi kormányzása nagy részében élvezte a szomszédos Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Államok támogatását. E két ország azonban támogatta a hatalmi átmenetre - így Száleh távozására - vonatkozó tervet is, attól tartva, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnya - az al-Kaida legveszélyesebbnek ítélt csoportja - kihasználhatná a zavargások folytatódását.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a mentesség megítélése a nemzetközi jogba ütközhet. A megállapodás támogatói viszont azt állítják, erre a lépésre mindenképpen szükség van, hogy Jemen tovább tudjon lépni a demokrácia felé.