Több ezren tüntettek a katonai vezetés ellen Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Több ezren gyűltek össze a kairói Tahrír téren pénteken, a tüntetők a katonai vezetés távozását és a tavalyi összecsapások során a hatóságok által elkövetett bűncselekmények megtorlását követelték. A katonaság azt állítja, hogy  a demonstrálókat az "Egyiptom destabilizálására törekvő külföldiek pénzelik".
Vágólapra másolva!

A demonstrációt szervező aktivisták a tavalyi forradalom egyéves évfordulójának közeledtével meghirdették a "gyász és harag hetét", mivel szerintük a katonai vezetés a megdöntött rezsim politikáját folytatja, akadályozva a demokratikus átalakulást.

Az aktivisták a tavalyi véres összecsapások során elkövetett bűncselekmények tisztességes kivizsgálását is követelik. Úgy vélik, a bíróságok túl elnézőek a demonstrációk leverésében részt vevő rendőrök ügyeiben, míg a kisebb vétségeket elkövető tüntetőket gyors és súlyos ítéleteket hozó hadbíróságok elé állítják, amelyek az eljárási szabályokat sem tartják be. A hadsereg februári hatalomátvétele óta mintegy száz tüntető vesztette életét a biztonsági erőkkel való összecsapások során.

A katonaság az egyes résztvevők által "második forradalomnak" nevezett megmozdulást az állami médián keresztül próbálta hitelteleníteni, azt állítva, hogy a tüntetőket "Egyiptom destabilizálására törekvő külföldiek pénzelik". A média tüntetés helyett ünneplésre szólította fel az ország népét a közelgő évforduló alkalmából, a hadsereget pedig "a nemzetet védelmező patriótáknak" állította be.

A Hoszni Mubarak rendszerének megdöntéséhez vezető 18 napos eseménysorozat tavaly január 25-én indult meg a Tahrír téren, az országot Mubarak megbuktatása óta a korábbi védelmi minisztere által elnökölt tábornoki tanács vezeti. A katonai irányítást érő kritikák ellenére az egyiptomiak jelentős része úgy véli, hogy a hadsereg az egyetlen szervezet, amely képes az ország irányítására a júniusban esedékes elnökválasztásig.