Végleg szakítana a brit királynővel Jamaica kormányfője

Vágólapra másolva!
Jamaica újraválasztott miniszterelnöke szerint eljött az idő, hogy teljessé tegyék az ország függetlenségét, és saját államfőt válasszanak II. Erzsébet brit uralkodó helyett. A Buckingham-palota szóvivője szerint ez a kérdés kizárólag a jamaicai népre tartozik.
Vágólapra másolva!

Ötven évvel az ország függetlenné válása után végleg szakítana Nagy-Britanniával és a brit uralkodócsaláddal Portia Simpson Miller, Jamaica december végén újraválasztott miniszterelnöke. A szigetország államfője - további 14 korábbi brit gyarmathoz hasonlóan - jelenleg II. Erzsébet angol királynő, de Simpson Miller szerint eljött az idő, hogy kikiáltsák a köztársaságot.

Simpson Miller második alkalommal lett Jamaica miniszterelnöke, miután pártja, a Nemzeti Néppárt megnyerte a december 29-ei választásokat. A kormányfői eskü után Simpson Miller főleg a gazdaság talpra állításáról beszélt, de kijelentette azt is, hogy - bár személy szerint nagyra becsüli a királynőt - elérkezettnek tartja az időt a "függetlenség körének teljessé tételére".

A BBC brit közszolgálati médiaszolgáltató emlékeztet arra, hogy nem Simpson Miller az első jamaicai miniszterelnök, aki felvetette a köztársaság kikiáltásának lehetőségét: a korai 1990-es években PJ Patterson kormányfő még határidőt is meghatározott, eszerint Jamaicának 2007-ben kellett volna teljesen függetlenítenie magát Nagy-Britanniától.

Az angol uralkodóház szóvivője úgy reagált a bejelentésre, hogy "a jamaicai államfő személyének kérdése teljes egészében a jamaicai kormányra és a jamaicai népre tartozik".