Afrikai diktátor támogatásával vádolják aktivisták a Coca-Colát

Vágólapra másolva!
Politikai aktivisták szerint az afrikai Szváziföldön működtetett üzemének nyereségéből a Coca-Cola nem segíti a mélyszegénységben élő helyieket, a százmillió dolláros magánvagyonnal rendelkező III. Mswatinak pedig részesedése van az üdítőitalt gyártó üzemben.
Vágólapra másolva!

Afrika egyik leghírhedtebb diktátorának, a szváziföldi III. Mswati uralkodónak a támogatásával vádolják politikai aktivisták a Coca-Cola vállalatot - írja a brit Guardian online kiadása. Az amerikai nagyvállalat egy gyárat üzemeltet az elszegényedett afrikai királyságban. A király a közelmúltban az egyesült államokbeli Atlantába utazott, a Coca-Cola központjába, a lépés mély undort keltett a politikai aktivistákban - írja a Guardian. A civilek szerint ugyanis III. Mswati sorozatosan vét az emberi jogok ellen, és fosztogatja a nemzeti vagyont.

Mary Pais Da Silva, a Szváziföldi Demokráciáért Kampány koordinátora azonnali hatállyal felszólította a vállalatot, hogy hagyja el az országot. "A Coca-Colának tudnia kell, hogy rossz emberekkel üzletel" - fogalmazott Da Silva. A beruházás szerinte semmilyen módon nem segíti a szváziföldi lakosokat, miközben a király napról napra gazdagabb lesz.

Mswatinak 13 felesége van, emellett pedig évente tartanak egy táncos estet, ahol több tízezer csupasz mellű, szűz lány közül választhat magának újabb hitvest. Százmillió dollárra becsült vagyonával a világ egyik legszegényebb országát vezeti, ahol a legtöbb ember mélyszegénységben él. A politikai pártok be vannak tiltva, az aktivistákat pedig rendre letartóztatják, bebörtönzik és kínozzák.

A király nem kap nyereséget vagy jutalékot a cég szváziföldi működése után, amely a legnagyobb az afrikai kontinensen - reagált a vádakra a Coca-Cola. Néhány aktivista szerint azonban a vállalat az afrikai ország GDP-jének közel negyven százalékát adja. A vállalat elismerte, nem tudja, hogy a kormány miként használja fel a cég által adóként befizetett pénzt. Lucky Lukhele, a Szváziföldi Szolidaritási Hálózat szóvivője szerint a Coca-Colának meg kéne találnia a módját, hogy a szváziföldi emberek részesüljenek az üditőital-gyártó nyereségéből. "El kéne kezdeniük segíteni a demokrácia irányába tett folyamatokat" - fogalmazott.

A vállalat közleményében azt írja, betartják a legmagasabb szintű etikai normákat. Tagadták azokat a - néhány aktivista által megfogalmazott - vádakat, amelyek szerint a céget a szváziföldi cukornádmezők érdeklik, és hogy a királynak részesedése van a szváziföldi gyárban.