Nehéz évre számít az összes európai nagyhatalom

Vágólapra másolva!
Erőfeszítéseket, áldozatokat, állhatatosságok kértek az állampolgároktól az európai országok vezetői. Az újévi beszédeiket a válság uralta, és az európai állam- és kormányfők arra figyelmeztettek, hogy a nehézségeknek még koránt sincs vége.
Vágólapra másolva!

Németország viszonylag jó gazdasági helyzete ellenére 2012 várhatóan a tavalyinál is nehezebb lesz - figyelemeztetett Angela Merkel újévi beszédében . A német kancellár azonban hozzátette, hogy Európát összekovácsolja a válság. "A válságból kivezető út még hosszú és akadályok is nehezítik, de Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat, mint amikor megtette rajta az első lépéseket". Merkel megvédte az eurót, amely szerinte a mindennapi életet könnyebbé, a gazdaságot pedig erősebbé tette.

Az idén választásra készülő Nicolas Sarkozy francia elnök is a válságról beszélt, amely szerinte az elmúlt harminc év világméretű gazdasági, kereskedelmi, és pénzügyi rendezetlenségének a következménye, és amelynek még koránt sincs vége. Ezért arra kérte honfitársait, hogy tanúsítsanak állhatatosságot az újévben is. Sarkozy szerint 2012 tele lesz kockázatokkal, de egyúttal újabb lehetőségekkel is. A francia államfő beszélt arról is, hogy az euróövezet válsága továbbra is nagy befolyással lesz Franciaország sorsára, de a hitelminősítő intézetek nem fognak diktálni a francia politikának.

Nehéz évet jósolt David Cameron is, a brit miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy a kormánya érti a problémákat, és mindent megtesz azért, hogy az ország erős legyen. A borús várakozásokon túl azonban a brit kormányfőnek lehetősége volt arra, hogy a londoni olimpiával is a ösztönözze a briteket.

Lukasz Papademosz görög kormányfő ismét arra szólította fel honfitársait, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében. A görög adósságválság miatt lemondásra kényszerült Jeórjiosz Papandreu utódja komoly megszorító intézkedéseket vezetett be, és újévi beszédében a görögöktől további áldozatokat kért, hogy az eddigiek ne legyenek hiábavalók

Giorgio Napolitano olasz államfő ugyancsak további áldozatokat kért az ország lakosságától, hogy Olaszország elkerülje a pénzügyi csődöt. Mivel fennállt a veszélye, hogy Görögországhoz hasonlóan Olaszországnak is szüksége lehet egy mentőcsomagra, amely azonban már túlságosan nagy terhet jelentene az EU-nak, ez jelentősen megemelte az olasz állampapírok hozamát, és végül Silvio Berlusconinak is távoznia kellett a miniszterelnöki székből, így Olaszország új kormányfővel, Mario Montival és szakértői kormányával vág neki 2012-nek.