Al-Kaida-tagokat csempészett be Romániába egy iraki férfi

Vágólapra másolva!
Az al-Kaidát támogató irakiaknak segített Romániába bejutni az a férfi, aki ellen pénteken emelt vádat a román ügyészség. A férfi öt olyan embert is bejuttatott az EU-ba, akit Irakban terrorakciók támogatása miatt köröztek. Az ügy felgöngyölítésében a román hatóságokat magyar nyomozók is segítették.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a román ügyészség egy iraki állampolgár ellen, aki a gyanú szerint az al-Kaidával kapcsolatban álló honfitársait is segítette abban, hogy Romániába be-, majd kiutazzanak. A román szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) pénteki közleménye szerint Mohamad al-Dulaimi öt honfitársának segédkezett, hogy Romániába belépjenek, miközben tudta, hogy Irakban a hatóságok az al-Kaida terrorakcióinak támogatása miatt körözik őket.

Az ügyészek szerint a vádlott négy céget alapított azzal a céllal, hogy meghosszabbíthassa körözött irakiak romániai tartózkodási engedélyét. A közlemény szerint az öt iraki már nem tartózkodnak román területen. A román ügyészek az ügyben együttműködtek az iraki, a bolgár, a magyar és a svéd nyomozó hatóságokkal.

A román hatóságok korábban már bíróság elé állították Mohamad al-Dulaimit bűnszövetkezet létrehozása és bevándorlókkal való kereskedés vádjával. Első fokon négy év és hat hónap szabadságvesztésre ítélte a román bíróság, amely abban találta bűnösnek, hogy több társával együtt megkönnyítették több mint 250 iraki állampolgárnak Romániába való belépését és ideiglenes ott-tartózkodását.