Az utolsó amerikai katonák is elhagyták Irakot

Zászlólevonó ceremónia, az Egyesült Államok hadserege kivonul Irakból, Bagdad
Vágólapra másolva!
Nyolc évig és kilenc hónapig tartott az iraki háború, amely vasárnap reggel ért véget az utolsó amerikai csapatok távozásával. Az amerikai erők elköltöttek 3000 milliárd dollárt, és elvesztettek majdnem 4500 katonát, de tömegpusztító fegyvereket sehol sem találtak. A civil áldozatok száma az óvatos becslés szerint is meghaladja a százezret, és nehéz lesz elfelejteni Abu Graib kínzásait is.
Vágólapra másolva!

Csaknem kilenc évvel az iraki háború kezdete után, vasárnap reggel az utolsó amerikai katona is elhagyta az arab országot - jelentették tudósítók az iraki-kuvaiti határról, amelyen keresztül a gépjárműkonvojok áthaladtak. A katonák ujjongtak, összeütötték öklüket, ölelgették egymást az örömtől és a megkönnyebbüléstől. A kivonulás után csak 157 kiképző és egy tengerészgyalogos alakulat maradt Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmére.

A hivatalosan "Iraki Szabadság Hadművelet" nevű akció 2003. március 20-án kezdődött. George W. Bush amerikai elnök, illetve a vele szövetséges brit miniszterelnök, Tony Blair azzal vádolta Szaddam Husszein iraki diktátort, hogy tömegpusztító fegyvereket rejteget. Az ország megszállása után ezeket nem sikerült megtalálni. A később elvégzett vizsgálatok alapján az amerikai és brit hírszerzés is tisztában volt azzal, hogy Husszeinnek nincsenek harctéren bevethető tömegpusztító fegyverei.

Forrás: AFP/Ali al-Saadi
A hivatalos zászlólevonó ceremónia. A képre kattintva galéria nyílik!

Az iraki rezsim elleni vádként merült fel az is, hogy titokban támogatja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet, amely egyebek mellett a 2001. szeptember 11-i merényletekért felelős. A Pentagon, vagyis az amerikai védelmi minisztérium vizsgálata később megállapította, hogy nem volt közvetlen kapcsolat Husszein és az al-Kaida között. A diktátor rendszerének megdöntése után azonban megjelentek Irakban az iszlamista szélsőségesek. A szélsőségesek, illetve az egymással rivalizáló vallási és etnikai csoportok éveken keresztül véres polgárháborút vívtak egymás és a megszálló erők ellen.

Az amerikai erők a veszteségeket összesítő icasualities.org oldal adatai szerint 4484 katonát vesztettek, a britek 179-et, míg az egyéb szövetségesek 139-et (köztük a magyar Nagy Richárd szakaszvezető, akinek járműve mellett bomba robbant 2004-ben). Az iraki polgári lakosság veszteségei ennél sokkal nagyobbak: az iraqbodycount.org című oldal legalább 104 ezer dokumentált áldozatról tud, a WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete 151 ezerre becsüli a halottak számát. 2007-ben naponta átlagosan 73 ember halt meg Irakban öngyilkos merényletek, autókba rejtett bombák vagy tűzharcok következtében.

Az elhúzódó konfliktus egyrészt nagyon sokba került az Egyesült Államoknak, a becsült költségek - a veteránok ellátásával együtt - meghaladják a 3000 milliárd dollárt. Másrészt szinte jóvátehetetlen presztízsveszteséget okoztak az Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások, a Blackwater nevű biztonsági cég zsoldosai által elkövetett gyilkosságok, vagy az, hogy - a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok szerint - több száz embert egyszerűen tévedésből lőttek agyon különböző ellenőrzőpontoknál.