Mégis olvadnak a Himalája gleccserei az ENSZ szerint

Vágólapra másolva!
Mégiscsak olvadnak a Himalája gleccserei, állítja az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) egy új kutatásra hivatkozva. Korábban a szervezet kénytelen volt visszavonni azt az állítását, hogy a gleccserek 2035-re eltűnnek a térségből.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint mégiscsak olvadnak a Himalája gleccserei. A kutatást annak a jegyében készítették, hogy lezárjanak egy múltbeli kínos bakit, amiért a szervezetnek bocsánatot is kellett kérni - írja a brit Telegraph.

Az IPCC korábban azt állította (a Himalayagate-nek elnevezett ügyben), hogy a Himalája gleccserei 2035-re elolvadnak, majd ezt az állítását később visszavonta. Az IPCC munkájának feddhetetlenségét illetően a legtöbb szakértő bizalma megrendült, többen követelték, hogy a szervezet vezetője távozzon. A BBC idézi például J. Graham Cogley, az Ontario Trent Egyetem professzorát, aki szerint a kutatás mintegy 300 évet tévedett, és biztos 2350-et akartak mondani.

A Telegraph írása szerint annak érdekében, hogy túllépjenek a kínos epizódon, Rajendra Pachauri, az IPCC elnöke bejelentette, hogy a legutóbbi statisztikák is azt mutatják, hogy a gleccserek olvadnak, legalábbis a tudósok számára hozzáférhető, korlátozott adatok szerint.

Az írás szerint egy svéd finanszírozású, három éven át tartó tanulmány azt állapította meg, hogy az általuk vizsgált mind a tíz gleccser olvad, míg egy másik tanulmány szerint a hóréteg vastagsága csökkent a régióban az utóbbi tíz évben. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy több kutatást kell végezni, mivel az 54 ezerből csak tíz gleccsert vizsgáltak rendszeresen. Mintegy 1,3 milliárd ember függ a hegyekben lévő folyóvíztől, melyek kiszáradhatnak, ha a gleccserek elolvadnak.