Életbe lépnek az első amerikai szankciók Irán ellen a washingtoni összeesküvés miatt

Vágólapra másolva!
Befagyasztja az egyik iráni légitársaság amerikai vagyonát az amerikai államkincstár, mert szerinte a cég gépével szállították a szaúdi nagykövet elleni merényletre készülő csoport tagjait. Ez az első szankció Irán ellen azóta, hogy az amerikai igazságügyi miniszter bejelentette, hogy egy összeesküvés iráni tagjai az Egyesült Államok területén terveztek merényletet a szaúdi nagykövet ellen.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szankciókat léptetett életbe az egyik iráni légitársaság ellen - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium. Az amerikai pénzügyminisztérium állítása szerint a Mahan Air iráni légitársaság szállította annak az elitegységnek a tagjait, akik a szaúdi nagykövet elleni merényletre készültek. Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy befagyasztja a légitársaság amerikai vagyonát és megtiltja az amerikai cégeknek, hogy üzleteljenek a légitársasággal.

Az amerikai sajtó Chevrolet-akcióként emlegeti az összeesküvést, mert a szerdán nyilvánosságra hozott értesülések szerint az egyik vádlott, Manssor Arbabsiar használtautó-kereskedő volt a texasi Corpus Cristiben.

Joe Biden amerikai alelnök a CBS televíziónak azt mondta, hogy Iránnak súlyos következményekkel számolnia az összeesküvés miatt. Hillary Clinton külügyminiszter telefonon tájékoztatta kollégáit, Susan Rice ENSZ-nagykövet pedig személyesen számolt be a Biztonsági Tanács tagjainak - így a Teheránban és Washingtonban egyaránt nagykövetséget fenntartó Kína és Oroszország képviselőinek - az amerikai fővárosban kedden nyilvánosságra hozott merénylettervről, amely Barack Obama elnök szerint súlyosan megsértette az amerikai és a nemzetközi jogrendet. Washington kapcsolatba lépett az Arab Liga, az Öböl-menti Együttműködési Tanács és az Iszlám Konferencia vezetőivel is.

Az iráni külügyminisztérium szerdán berendelte az Egyesült Államokat Iránban képviselő Svájc ügyvivőjét és tiltakozott az amerikai vádak ellen. Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi utazási figyelmeztetést adott ki, amely szerint a Chevrolet-akció miatt "Amerika-ellenes akciókra" lehet számítani.

"Valakinek meg kell fizetnie Iránban" a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetének meggyilkolásával kapcsolatos feltételezett összeesküvésért - jelentette ki szerdán Turki al-Fajszal herceg, volt szaúdi nagykövet Londonban. Szaúd-Arábia korábbi nagy-britanniai és egyesült államokbeli nagykövete, a szaúdi titkosszolgálatok volt főnöke "minősíthetetlen bűncselekménynek" nevezte a szaúdi nagykövet elleni merényletek kitervelését.

Az amerikai igazságügyi miniszter kedden jelentette be, hogy az FBI elfogott két iráni származású férfit, akik a vád szerint a teheráni kormány támogatásával meg akarták gyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét. A pokolgépes merényletet az FBI szerint egy olyan étteremben hajtották volna végre, amelyben 100-150 ember tartózkodott volna, köztük az amerikai kongresszus tagjai. Szaúd-Arábia és Izrael washingtoni nagykövetségét is meg akarták támadni.

Az FBI szerint a két férfi, akik ellen már vádat is emeltek New Yorkban, nem bánta volna, ha meghal pár tucat ember, miközben felrobbantják a szaúdi nagykövetet.