Elaltatták a Yellowstone-park kettős emberöléssel gyanúsított medvéjét

Grizzly medve támadás, Yellowstone Nemzeti Park
Vágólapra másolva!
Két ember feltételezett megölése miatt altattak el egy anyamedvét az USA-ban. A parkőrök DNS-vizsgálatokra alapozták gyanújukat. Az anyamedve két bocsa vadasparkba került.
Vágólapra másolva!

Elaltatták azt a medvét, amely a feltételezések szerint két turistát is megölt idén nyáron a Yellowstone Nemzeti Parkban az Egyesült Államokban. A gejzíreiről és grizzlymedvéiről is híres parkban idén nyárig - amikor a két eset történt -, 25 éven át nem volt halálos medvetámadás. Két tavalyi támadás a park közelében, de annak határain kívül történt - írja a Telegraph brit lap.

A kérdéses medve először július elején ölte meg a kaliforniai Brian Matayoshit. Akkor azt feltételezték, hogy két bocsa védelmében fordult az óvatlan turista ellen, ezért nem fogták be az állatot. Augusztusban azonban életét vesztette egy másik férfi is. A michigani John Wallace-szal az előző eset helyszínétől 13 kilométernyire végzett egy medve, de az esetnek nem voltak szemtanúi.

A férfi holttestére másnap találtak rá túrázók. A park szóvivője szerint a holttestből több medve is fogyasztott az eltelt idő alatt - hét medvének a nyomait találták meg a közelben - ezért sokáig sötétben tapogatóztak, hogy melyik medvét gyanúsítsák. A park hatóságai korábban úgy vélték, hogy a két halálesetnek nincs köze egymáshoz, mert a medvebocsok nyomait nem találták meg. A DNS-vizsgálatok azonban megcáfolták a feltételezést. Ezek alapján kiderült, hogy a kérdéses anyamedve is járt a férfi holttestéténél. A bocsok nyomát feltehetően egy felhőszakadás moshatta el.

Forrás: AFP/Sylvian Cordier

Azt azonban nem tudták biztosan megállapítani, hogy valóban a korábbi halálesetet okozó 120 kilogrammos anyamedve volt-e a tettes, de azt igen, hogy járt a helyszínen. Mint közölték, a medvével a látogatók biztonsága érdekében végeztek.

Chris Servheen grizzlykkel foglalkozó állatvédő szerint a korábbi haláleset körülményeit tekintve a bizonytalanság ellenére is helyesen döntöttek a parkőrök, amikor elaltatták az állatot - írja a brit lap. A többi gyanús medvét megvizsgálták, majd egy-egy rádiós nyakörvvel felszerelve szabadon engedték. Az elaltatott anyamedve bocsait egy vadasparkba, a Grizzly and Wolf Discovery Centerbe vitték.