Kezdődik John Galliano pere Párizsban

Vágólapra másolva!
Antiszemita kijelentései miatt kell bíróság elé állnia John Gallianónak. A Dior divatház márciusban kirúgott kreatív igazgatójának pere szerdán kezdődik Párizsban.
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Dior divatház kirúgott kreatív igazgatójának a pere. Ha elítélik, John Gallianóra hat hónap börtön és 22 500 eurós pénzbüntetés vár az ügyészek szerint.

A Dior márciusban rúgta ki az ötvenéves tervezőt, miután egy videofelvételen Hitlert dicsőítette, és antiszemita kijelentéseket tett.

Most két másik incidens miatt kell felelnie a bíróság előtt. Az első esetben egy házaspár vádjait vizsgálják, a pár azt állítja, Galliano zsidóellenes kijelentéseket tett. A második esetben egy nő jelentette fel a divatcézárt fajgyűlölő gorombáskodása miatt.

Galliano ez utóbbi összetűzés után került a rendőrségre, ahol a vizsgálat magas alkoholszintet mutatott ki a vérében.

Franciaországban szigorúan büntetik az antiszemita megjegyzéseket, és akár féléves börtönbüntetést is kiszabhatnak az ilyen esetekben.

Galliano 1996-ban vette át a Dior vezetését, és új életet vitt a divatházba. A The Daily Telegraph című brit lap szerint sokat elárul majd visszatérésének esélyeiről, hogy a divatszakma képviselői megjelennek-e szerdán kezdődő bírósági tárgyalásán.

A Financial Times című brit lap divatszerkesztője a CNN hírtelevíziónak azt mondta, Galliano karrierjének egyelőre vége, de idővel visszatérhet a szakmába.