Elfogadta a cseh képviselőház a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló reformot

Vágólapra másolva!
Októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének kiszámítása és fokozatosan hetven évre emelik a nyugdíjkorhatárt Csehországban - derül ki a kedden jóváhagyott reform tervezetből.
Vágólapra másolva!

A cseh képviselőház kedd este jóváhagyta az úgynevezett kis nyugdíjreformot, ami azzal számol, hogy a jövőben tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár és októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének kiszámítása a korábban többet keresők hasznára. A reformot a szenátus ugyan elutasította, de az alsóházban a koalíciós többség felülvizsgálta és leszavazta a baloldali többségű felsőház döntését és módosító javaslatait. A törvénymódosítást még Václav Klaus államfőnek is alá kell írnia, de ő korábban jelezte, hogy a jobbközép kormány reformjait támogatja.

A nyugdíjkorhatár fokozatos emelését több mint 70 évre a cseh kormány a gazdasági helyzettel és a folyamatosan növekvő élethosszal magyarázza. A mostani törvénymódosítás az 1955 után született nőket és az 1965 után született férfiakat érinti. A két nem számára a nyugdíjkorhatár 2041-ben válik egyaránt 70 évvé.

Októbertől megváltozik a nyugdíjak összegének a kiszámítása is. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a mai 2,26 millió nyugdíjas ötödének mintegy két százalékkal emelkedik a nyugdíja, tíz százaléknak nem változik, míg hetven százaléknak csökken.