Erőszakba torkollott az első spliti melegfelvonulás

Vágólapra másolva!
Huligánok és szélsőjobboldaliak támadtak rá a homoszexuálisok menetére a horvátországi Splitben, öt felvonuló és három újságíró súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!

Erőszakba torkollott az első spliti melegfelvonulás szombaton. Az Adria-parti városban huligánok és szélsőjobboldaliak támadtak rá a homoszexuálisok menetére, jóllehet a rendőrség nagy erőket vezényelt a helyszínre, hogy szavatolja a biztonságot.

A csetepatéban öt felvonuló és három újságíró súlyosan megsérült. A rendőrség 81 embert állított elő.

A melegfelvonulás idején ötszáz rendőr ügyelt a biztonságra, és egy helikopter is a segítségükre volt. A kikötő környékén azonban a felvonulás ellenzői gyűltek össze, helyszíni beszámolók szerint többezren voltak. Palackokat, köveket, petárdákat, tojást és cserepes virágokat is hajigáltak a menet résztvevőire.

Az erőszakcselekmények miatt a szervezőknek félbe kellett szakítaniuk a város első melegfelvonulását. A rendőrök autókkal menekítették ki a résztvevőket a helyszínről.

A hatóságok tehetetlenségét elítélte több civil szervezet, követelve Tomislav Karamarko belügyminiszter lemondását. Keményen bírálta a rendőrséget az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet is.