Magyar Greenpeace-aktivistát zártak börtönbe Grönlandon

Vágólapra másolva!
Nyolc órát töltött egy sarkvidéki fúrótorony darujához láncolva az a magyar Greenpeace-aktivista, akit több társával együtt jelenleg is egy grönlandi börtönben tartanak fogva. A civil szervezet tagjai azt követelik a Cairn Energy olajvállalattól, hozza nyilvánosságra, hogy pontosan miként kezelnének egy esetleges olajszivárgást.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Greenpeace hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi ombudsmani hivatalnál, mert tizenhét különböző dokumentumba kértek betekintést, de csak kettőnél tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal a szervezet szerint nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amik részletezik, hogy a Cairn Energy miként kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást.

A civil szervezet szerint a sarkvidéki területen sokkal nehezebben lehetne kezelni egy olyan katasztrófát, amilyen tavaly a Mexikói öbölben bekövetkezett, a kiömlött olaj feltakarítása pedig lehetetlen. A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, a szervezet tizennyolc aktivistája elfoglalta a Leiv Eiriksson-fúrótornyot, nyolc órára leállítva a munkát. Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról, jelenleg a grönlandi főváros, Nuuk egyik börtönében tartják fogva őket - olvasható a Greenpeace közleményében.

"A Cairn ügyvédeinek fenyegetőzése több millió eurós büntetésekkel, jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet. A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. Ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után" - mondta Major Dávid letartóztatása előtt.

A sarkvidéki olajkészletekért az elmúlt években hatalmas versenyfutás indult a világ országai és olajvállalatai között, mert a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre nagyobb területről húzódik vissza a jég, és egyre több eddig elérhetetlen nyersanyag válik megközelíthetővé. A Grönland melletti olajmezők is ennek a versenyfutásnak a célpontjai. A küzdelemről és a verseny kockázatairól itt olvashat részletesen.