Az étkezési juttatások csökkentése miatt jelenthetik fel a román belügyminisztert

Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés miatt tennének feljelentést rendőrök a román belügyminiszter ellen, aki szerintük megszegve a kollektív munkaszerződést, közel 35 ezer forintnak megfelelő lejjel csökkentette havi étkezési támogatásukat.
Vágólapra másolva!

Az étkezési juttatások csökkentése miatt feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert, hétfőn pedig tüntettek a minisztérium előtt román rendőrök. Traian Igas belügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy júniusban 35 ezer forintnak megfelelő lejjel csökkentik a szakmában dolgozók élelmiszer-támogatását. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy júliusban a rendőrök már újra kézhez kapják a támogatás teljes összegét, az utolsó negyedévben pedig a júniusban elvett pénzt is.

A szakszervezetek ugyanakkor jogtalannak nevezik az intézkedést, szerintük az ellentétes a kollektív munkaszerződésben foglaltakkal. A munkavállalók érdekvédelmei szervezetei kilátásba helyezték, hogy "hivatali visszaélés" címén büntetőjogi feljelentést is tesznek a tárcavezető ellen. A híradások szerint a jövedelemcsökkentő intézkedés a belügyminisztérium 140 ezer alkalmazottját érinti, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a csendőröket és a határrendészeket.

Marin Gruia, az országos rendőrszakszervezet elnöke a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: a még dolgozó rendőrök közül is sokan már a létminimum szintjére süllyedtek, mivel állítása szerint bérük átlagosan havi 65 ezer forintnak megfelelő lej. Gruia úgy tudja, hogy a tárca ráadásul tízezer rendvédelmi dolgozót készül elbocsátani a közeljövőben.