Pénteken hallgatják meg először Mladicsot Hágában

Vágólapra másolva!
Elkészült a Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai főparancsnok elleni vádirat új változata, arról azonban még nem döntöttek, hogy egyesítik-e azt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető vádiratával. Mladics pénteken jelenik meg először a bírái előtt.
Vágólapra másolva!

Elkészült a Ratko Mladics volt boszniai katonai főparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken, az egyik vád továbbra is népirtás - jelentette be Serge Brammertz főügyész szerdai hágai sajtótájékoztatóján.

A múlt héten letartóztatott fővádlott pénteken jelenik meg először bírái előtt - írja a BBC. Itt kell nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek tartja-e magát a vádpontokban, vagy nem. A főügyész szerint még nem döntöttek arról, hogy egyesítik-e Mladics és Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető vádiratát.

Ratko Mladicsot a hágai törvényszék azzal vádolja, hogy az ő parancsára hajtották végre a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlást, amelynek nyolcezer boszniai muzulmán férfi és fiú esett áldozatául. Mladicsot Hágában háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolják.

A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka egyébként kedden érkezett meg a hágai Nemzetközi Törvényszék büntetés-végrehajtási intézményébe, a hollandiai Scheveningenbe, a népirtással vádolt egykori vezetők és katonatisztek gyűjtőhelyére. A börtönben Mladic találkozhat majd a 2008-ban elfogott Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnökkel, akinek pere még folyamatban van. Itt tartják fogva továbbá a korábbi libériai vezetőt, a Sierra Leone-i "véres gyémántok" feletti ellenőrzésért folytatott küzdelem során történt erőszakcselekmények elkövetésével vádolt Charles Taylort, illetve a gyermekkatonákat toborzó kongói hadurat, Thomas Lubangát is.

A bebörtönzöttek a 10 négyzetméteres, ággyal, asztallal, könyvespolccal, faliszekrénnyel, vécével, mosdóval és telefonnal felszerelt cellákban tévét nézhetnek és még számítógépet is használhatnak, de az internethez, így az elektronikus levelezéshez nem férhetnek hozzá. A szabály az, hogy este 9 órától reggel fél 8-ig nem hagyhatják el a zárkájukat, de utána már kedvükre vegyülhetnek a többiekkel. Az intézet a rabruha helyett engedélyezi a saját öltözet viselését. Napközben annyi megkötés van, hogy tilos politikai és jogi ügyeket megvitatni a témák érzékenysége miatt.