Feljelentették Jaroslaw Kaczynskit a lengyelországi németek

Vágólapra másolva!
Feljelentette a lengyelországi német kisebbségi szervezet Jaroslaw Kaczynskit, a nemzeti-konzervatív ellenzéki párt vezetőjét, korábbi miniszterelnököt, amiért az másodosztályú polgároknak nevezte a Lengyelországban élő németeket. A szervezet szerint a pártelnök kijelentése rossz jelzés lehet az őszi parlamenti választások előtt.
Vágólapra másolva!

Másodosztályú polgároknak nevezte a Lengyelországban élő németeket Jaroslaw Kaczynski, ezért a német kisebbségi szervezet feljelentést tett ellene. Bernard Gaida, a szervezet elnöke a dpa hírügynökségnek elmondta: Jaroslaw Kaczynski a fenti minősítéssel rossz hírét keltette egy népcsoportnak, csupán azért, mert az vállalja nemzeti hovatartozását. Szerinte a pártelnök kijelentése rossz jelzés lehet az ősszel esedékes parlamenti választások előtt. A feljelentést az opolei ügyészségnek címezte a szervezet, az opolei vajdaságban él ugyanis a lengyelországi németek többsége.

Kaczynski a múlt héten azt állította, hogy a felső-sziléziai térségben jelentkező autonómiatörekvések veszélyt jelentenek a lengyel nemzetállamra. Szerinte a sziléziai nemzet létrehozását célzó kísérletek valójában Németországhoz való burkolt kötődést takarnak. Bírálói ennek nyomán azt vetették a szemére, hogy a konzervatív politikus felfogása szerint a német származásúak nem lehetnek jó állampolgárai Lengyelországnak.