Októberig irányít a hadsereg Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Egyiptomban októberben adja át a hadsereg az ország irányítását a megválasztott polgári hatalomnak - közölte a hadsereg legfelső tanácsa. Márciusban alkotmánymódosító népszavazást, júniusban parlamenti választásokat, rá hat hétre pedig elnökválasztást tartanak - legalábbis aktivisták ezt közölték egy megbeszélésre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hadsereg legfelső tanácsa bejelentette, hogy októberben átadja a vezetést a választásokon győztes polgári hatalomnak. Közben a Forradalmi Fiatalok Koalíciója nevű szervezet egyik tagja, Zijád el-Elájli azt közölte a katonai tanács három tagjával folytatott egyeztetésre hivatkozva, hogy március 19-én rendezik meg az alkotmánymódosításról szóló népszavazást, júniusban parlamenti választások lesznek, és másfél hónapra rá az elnökválasztást is megtartják - írja az Al Arabiya. A katonai vezetés egyelőre erről nem tett hivatalos bejelentést.

Zijád el-Elájli szerint ezek a határidők tükrözik a hadsereg hatalomátadási szándékát. "A katonai tanács tagjai fogadkoztak, hogy hat hónapon belül civil kormányt akarnak az országban, és nem kívánják ezt az időt meghosszabbítani" - tette hozzá.

Az egyiptomi katonai vezetés már február 13-án, két nappal Mubarak államfő lemondása után, közölte, hogy hat hónapig kívánják irányítani az országot.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html