Tizennégy helyett csak két évet tölt börtönben bin Laden volt szakácsa

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg két évre csökkentette Bin Laden egykori szakácsának és sofőrjének börtönbüntetését a korábban kiszabott tizennégyről - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A szudáni születésű 50 éves férfit, Ibrahim Qosit 2001-ben kapták el Afganisztánban, most pedig a guantánamói amerikai börtöntáborban tartják fogva. Tavaly augusztusban 14 év börtönbüntetésre ítélték, melyet a BBC szerint most két évre csökkentettek, miután közelebbről nem részletezett alkut kötött.

A férfi a tavaly júliusi tárgyaláson beismerte, hogy Bin Laden konyháján dolgozott, továbbá segített neki elbújni az amerikai erők elől. Bevallotta azt is, hogy tudatában volt annak is, hogy az al-Kaida egy terrorszervezet, összeesküvésben vett részt és terrorakciókat támogatott.

A BBC egy amerikai katonai dokumentumra hivatkozik, mely szerint Qosi 2012 júliusában szabadulhat, 11 évvel azután, hogy az amerikaiak elfogták az al-Kaida afganisztáni búvóhelyén, a Tora Bora hegységben. Az írás szerint Qosi idős szudáni szülei soha nem adták fel a reményt, hogy fiukat egy nap visszakapják, és munkát ígértek neki a család atirai üzletében is.