Megvédték és megtapsolták az eurót

Dimitrij Medvegyev, orosz elnök, újévi köszöntő, Moszkva
Vágólapra másolva!
Az euró védelme és a közös pénz melletti kiállás volt a fő mondanivalója a francia elnök és a német kancellár újévi beszédének is, az eurót most bevezető Észtországban pedig szintén az uniós deviza volt az elnöki köszöntő főszereplője. Az amerikai elnök társasjátékozott szilveszterkor, és a gazdaság talpra állítását ígérte 2011-re, az orosz elnök Washingtonba küldött jókívánságokat, a pápa pedig vallási csúcstalálkozót hívott össze Assisi városába.
Vágólapra másolva!

"Az euró vége Európa végét jelentené" - mondta december 31-én este Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, aki a Le Figaro beszámolója szerint napokkal azelőtt elkészítette ünnepi beszédének a vázlatát.

Sarkozy hangsúlyosan beszélt az Európai Unió jelentőségéről és a válságban betöltött szerepéről, és egyértelműen visszautasította az eurózónából való kilépés lehetőségét. "Franciaország izolálása örültség lenne" - mondta a francia államfő, aki szerint az Európai Unió sokszor nem elég gyorsan és nem elég erőteljesen reagált a válságjelenségekre, de összességében mégis "megvédett minket". "Minden erőmmel ellen fogok állni annak, hogy hátrafele tegyünk egy lépést" - mondta.

Franciaországban 17 hónap múlva lesz az elnökválasztás, Sarkozy pedig kifejtette, hogy az ország most nem engedhet meg magának egy cselekvésmentes évet. "A 2011-es évnek hasznos esztendőnek kell lennie. Folytatni fogjuk a reformokat, ez ugyanis az egyeten módja a francia modell és identitás megőrzésének, illetve a franciák megvédésének" - tette hozzá. Sarkozy elmondta, hogy töretlen a bizalma François Fillon miniszterelnökben, és kiállt a 2010-es nyugdíjreform mellett is, ami szerinte lehetővé tette a rendszer összeomlásának elkerülését. Sarkozy arra is kitért, hogy Franciaországnak folytatnia kell a költségvetési hiány csökkentését.

Az euró volt a téma Berlinben és Tallinnban is

Uniós témák voltak a középpontban Berlinben is. "A német nép megerősödve jött ki az európai gazdasági válságból" - mondta újévi köszöntőjében Angela Merkel, német kancellár. A BBC beszámolója szerint Merkel arra hívta fel a figyelmet, hogy Németországban a krízis ellenére az utóbbi két évtizedben nem látott szintre csökkent a munkanélküliség, a gazdaság prosperálása pedig az eurónak köszönhető. A német munkanélküliségi ráta 7 százalékon áll, szemben a 2005-ben feljegyzett csaknem 11 százalékos értékkel, a német gazdasági növekedés pedig 0,7 százalékos, szemben az eurózóna 0,4 százalékos átlagával.

Az előre rögzített felvételen Merkel aláhúzta, hogy Németország elkötelezte magát az euró mellett. "Az euró jóval több, mint egy deviza. Az egyesített Európa szabadságunk és békénk garanciája, az euró pedig prosperitásunk alapja" - mondta, majd hozzátette: Németországnak szüksége van Európára és a közös pénzre, mind saját jóléte, mind pedig a világ előtt álló kihívások miatt. Az idei évben fontos regionális választások lesznek Németországban, a BBC szerint az újévi beszédben Merkel ezért is hangsúlyozta, hogy a gazdaság jó irányba halad.

Schmitt Pál szellemi nemzetegyesülésről beszélt

"Személyes és nemzeti kihívások sora tornyosul az ország előtt, gazdasági és társadalmi problémákon kell úrrá lenni" - mondta újévi beszédében Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke, aki szerint az uniós elnökségnek köszönhetően ha közjogi értelemben nem is, de "szellemében egyesülhet nemzetünk". A köztársasági elnök szerint Magyarországot súlyos anyagi helyzetbe sodorta a korábbi évek felelőtlen gazdálkodása. A köztársasági elnök beszédéről szóló összefoglalónkat itt találja.


Más okból kifolyólag, de az euró volt a fő téma szilveszterkor Észtországban is. "Az új év kezdete most más, mint amilyen eddig volt. Egy pár másodperc múla az euró lesz Észtország pénzneme, vagyis az a pénz, amit a legtöbb európai állam használ" - mondta kevéssel éjfél előtt Toomas Hendrik Ilves észt elnök.

Az Európai Unióhoz (Magyarországgal együtt, azaz 2004-ben csatlakozott Észtország az eurózóna 17. tagállama. "Észtország belépése azt jelenti, hogy immár 330 millió európai állampolgárnak vannak euróbankjegyek és euróérmék a pénztárcájában" - fogalmazott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint ez azt mutatja, hogy az euró vonzó és stabil pénz.

Medvegyev üzent a társasjátékozó Obamának

"Remélem, az új évben folytatjuk az intenzív párbeszédet és az országaink közötti, pragmatikus és hosszú távú partnerség kiépítését" - ezt üzente Barack Obama amerikai elnöknek Dimitrij Medvegyev orosz államfő, aki karácsonyi és újévi jókivánságokat küldött Washingtonba. Medvegyev szerint az atomarzenál csökkentéséről született orosz-amerikai megállapodás alapozta meg a konstruktív párbeszédet.

A két elnök áprilisban írta elá az új Start-egyezményt, ami szerint Oroszország és az Egyesült Államok is vállalja, hogy 2017-re 1550-re csökkenti nukleáris robbanófejei számát, szállítóeszközökból pedig legfeljebb 700-at tartanak majd meg. Az amerikai szenátus decemberben ratifikálta a megállapodást.

Forrás: AFP
Dimitrij Medvegyev orosz elnök Barack Obamának üzent

Medvegyev köszönetét fejezte ki azért is, hogy Washington támogatja Moszkva WTO-tagságát, bár amerikai oldalról komolyan kritizálták, hogy december utolsó napjaiban bűnösnek találta az orosz bíróság Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz konszern egykori főrészvényesét. Robert Gibbs, az amerikai elnök szóvivője azt közölte, hogy a washingtoni Fehér Házat mélyen nyugtalanítja a Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev ellen hozott ítélet. Közleményében úgy vélte, hogy megsértették a törvény előtti egyenlőség elvét, és a jogrendszert helytelen célokra használták fel, ami a WTO-tagságot is veszélybe sodorhatja.

Az amerikai elnök és családja barátaik társaságában, Hawaii szigetén, társasjátékozással töltötték a szilvesztert - jelentette be a Fehér Ház szóvivője, Bill Burton. Az elnök újévi beszédet nem mondott, de szokásos heti rádiós és internetes üzenetét ezúttal sem hagyta ki. Obama szerint az adatok arra utalnak, hogy a gazdaság kilábalóban van a válságból. "A legfontosabb feladatunk a gazdasági felívelést megtartani" - mondta Obama, aki azt az újévi fogadalmat tette, hogy elnökként mindent meg fog tenni a gazdaság növekedéséért, a munkahelyek számának növeléséért és a középosztály megerősítéséért.

"Egy pár nap múlva új kongresszus alakul, amelyben az egyik házban a demokraták, a másikban pedig a republikánusok lesznek többségben, akiknek így most már közös a felelősségük" - tette hozzá az elnök, aki azt ígérte, hogy pártállástól függetlenül támogatja majd a jó ötleteket.

Vallási csúcstalálkozót kezdeményezett a pápa

XVI. Benedek pápa a 2010-es év utolsó óráit a Szent Péter-bazilika vesperásán töltötte, ahol a gazdasági gondokkal küzdő családokért imádkozott. Az egyházfő hálát adott a kapott kegyelemért és szeretetért, imádságát pedig az elesettekért dolgozó önkénteseknek ajánlotta fel. A pápa aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sok család kénytelen bizonytalanságban élni a gazdasági gondok miatt, XVI. Benedek szerint a mostani kemény időkben szolidárisnak kell lenni a szegénységben és nélkülőzésben élőkkel.

A 83 éves pápa szombaton mutatta be az újévi misét, amit a világ békéjéért ajánlottak fel. A Szent Péter-bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője a világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte, és elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. A találkozó célja a világ békéjének előmozdítása lesz - hangsúlyozta a pápa.

Az anglikán egyházat vezető canterburyi érsek, Rowan Williams az angol nyelvű King James-biblia 400 éves érvfordulójáról emlékezett meg beszédében, és azt mondta, hogy a mostani évforduló jó alkalom arra, hogy az ember megálljon és elgondolkozzon az élet nagy kérdéseiről.