Martonyi: Nem vonják vissza, de módosítják az egyik Barroso által kritizált törvényt

Vágólapra másolva!
Módosítani fogja a kormány az Európai Bizottság által kritizált jegybanktörvény-javaslatot, a módosítók már el is készültek - mondta szerda reggel Martonyi János külügyminiszter. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke korábban levélben kérte Orbán Viktort a törvényjavaslat visszavonására, de Martonyi szerint ez nem fog megtörténni. A másik érintett törvényjavaslatról a külügyminiszter azt mondta, nem is értik, mit kifogásol az EU.
Vágólapra másolva!

Nem vonja vissza az Európai Bizottság által kifogásolt jegybanktörvény-javaslatot a kormány, de a javaslat módosítására sor kerülhet - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Martonyi János külügyminiszter szerdán reggel. Martonyi szerint a javaslatot azért nem lehet visszavonni, mert része az új alkotmányos rendnek, amely január 1-jén életbe lép.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban egy Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levélben kifejezetten azt kérte, hogy a kormány vonja vissza a jegybanktörvény módosításáról, valamint a pénzügyi stabilizációról szóló javaslatot. Barroso azzal indokolta kérését, hogy az Európai Bizottságnak aggályai vannak a tervezetekkel kapcsolatban, szerinte azok nincsenek összhangban az európai joggal.

Martonyi szerint a jegybanktörvény ügyében a kormány el fogja fogadni az Európai Központi Bank javaslatainak túlnyomó részét, és módosítja a törvényjavaslatot. A külügyminiszter megjegyezte, hogy tudomása szerint a módosító javaslatok már meg is születtek. "Tartalmi kérdésben, reményeink szerint, nem lesz gond" - tette hozzá.

A stabilizációs törvénnyel kapcsolatban azt mondta: ennél nem egészen világosak a kifogások, "ha csak az nem, hogy nem volt kellő ideje a bizottságnak, hogy minden részlettel megismerkedjen". A tárcavezető szerint ez egy nagyon szigorú törvény, bizonyos szempontból túlmegy a jelenleg hatályos uniós szabályozáson is. "Éppen az a gond, úgy tűnik, hogy ez egy túlságosan szigorú rendszert hoz létre, és azt mintegy megmerevíti azáltal, hogy nehezen lehet majd ezeket a követelményeket oldani" - mondta.

Martonyi János szerint "mi egy olyan gyors változáson megyünk keresztül, ami sokszor követhetetlen a külvilág számára (...), és ennek során elég komoly érdekeket sértünk". Ugyanakkor - tette hozzá - az is igaz, hogy "mi sem vagyunk mindig tökéletesek, talán nem vagyunk mindig körültekintőek, mondjuk az időzítés szempontjából sem". Ugyanakkor Martonyi szerint a magyar kormányt ért vádak gyakran megalapozatlanok, és "valamilyen sajátos politikai indíttatásból fakadnak".

Az Európai Bizottság szóvivője kedden erősítette meg az [origo] értesülését, miszerint José Manuel Barroso bizottsági elnök levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt javasolta, hogy vonják vissza a két törvényjavaslatot. Levelében Barroso aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban (erről itt olvashat bővebben).