Volt rendőrfőnök is van a Benazir Bhutto elleni merénylet vádlottjai között

Vágólapra másolva!
Rendőrtisztek és tálibok ellen emeltek vádat Pakisztánban a Benazir Bhutto volt miniszterelnök elleni merénylet ügyében. A volt pakisztáni miniszterelnököt 2007 decemberében gyilkolták meg Ravalpindiben.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek két magas rangú rendőrtiszt és öt tálib ellen Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök 2007-ben történt meggyilkolása ügyében - közölte szombaton egy ügyész. Az egyik vádlott Szaúd Azíz, aki Ravalpindi város rendőrfőnöke volt a gyilkosság idején, a másik egy szintén magas rangú rendőrtiszt, Hurrám Sahzad.

A bíróság biztonsági okokból zárt ajtók mögött emelt vádat a hét férfi ellen, összeesküvés és emberölésben való bűnrészesség miatt. Az öt tálib ellen "bűnös összeesküvés" a vád, amiért az öngyilkos merénylőt az északnyugati törzsi területről Ravalpindibe vitték, ahol végrehajtotta a támadást - mondta Mohammed Azhar ügyész.

Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezetővel 2007 decemberében merénylet végzett, miközben egy választási gyűlésen beszédet mondott Ravalpindiben. Legalább húszan meghaltak a robbantásban, és Bhutto halálhírére erőszakos utcai zavargások is kitörtek.

Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök a pakisztáni tálibok vezetőjét, Baitullah Mehszúdot gyanúsította a gyilkossággal, Mehszúddal azonban 2009-ben egy amerikai katonai légi támadás végzett az afgán határnál.

Musarrafot, aki jelenleg száműzetésben él Dubajban és Londonban, azzal gyanúsítják, hogy nem biztosított megfelelő védelmet Bhuttónak. Februárban ellene is elfogató parancsot adtak ki, majd később szökevénynek nyilvánították, mert nem jelent meg, hogy feleljen a vádakra. Augusztusban a bíróság elrendelte Musarraf pakisztáni vagyonának az elkobzását és pakisztáni bankszámláinak a befagyasztását. A volt elnök tagadta, hogy köze lett volna neki vagy biztonsági szolgálatainak Bhutto meggyilkolásához.

Az ENSZ-nek az ügyben felállított vizsgálóbizottsága a múlt év végén arra jutott, hogy nem lehet kizárni a pakisztáni hadsereg és biztonsági szolgálatok érintettségét sem a gyilkosságban. A bizottság szerint a pakisztáni hatóságok akadályozták a nyomozást az ügyben.

Bhutto halála után a pártja nyerte meg a választásokat 2008-ban, Musarrafnak távoznia kellett a hatalomból, az új elnök pedig Bhutto özvegye, Ali Aszif Zardari lett.