Elkerülné Irán megtámadását az amerikai védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Irán megtámadása csak lelassítaná, de nem állítaná le az iráni atomprogramot az amerikai védelmi miniszter szerint. Miközben az amerikai és az izraeli lapok egy esetleges megelőző csapásról cikkeznek, Leon Panetta diplomácia úton gyakorolna nyomást Irán atomprogramjára.
Vágólapra másolva!

Előre nem látható következményekkel járna egy katonai csapás Irán ellen az amerikai védelmi miniszter szerint - írja a brit BBC online kiadása. Leon Panetta szerint Irán megtámadása nem oldaná meg az atomfenyegetést, legfeljebb három évvel visszavetné az iráni atomprogram fejlődését.

Kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kritikus jelentést tett közzé az iráni atomprogramról. Az ENSZ-szervezet azt állította, Irán olyan kutatásokat és kísérleteket végzett titokban, amelyeknek egy atomfegyver kifejlesztése volt a célja. Leon Panetta szerint egy esetleges katonai beavatkozás nem rettentené el Iránt atomprogramja folytatásáról, "de ami még fontosabb, a beavatkozás komoly hatással lenne a térségre, és akár a térsgében tartózkodó amerikai csapatokra is. Nagyon át kell gondolnunk, mit teszünk".

Panetta, mint mondta inkább fiskális eszközökkel, és diplomáciai nyomással kényszerítené Iránt, hogy "változtasson magatartásán". Arra a kérdésre, hogyha a szankciók nem válnának be, mit tenne az Egyesült Államok, a védelmi miniszter azt felelte, bízik abban, hogy a konfliktus nem ér el eddig a pontig.

Pattanásig feszült a helyzet Izrael és Irán között, miután kiszivárgott hírek szerint Izrael, az Egyesült Államok és szövetségeseik katonai csapás lehetőségét fontolgatják Iránnal szemben. Irán nyáron rákapcsolt az atomfejlesztésre, egy héten közzétett NAÜ-jelentés szerint évekig hazudott az iráni vezetés, és az atomfejlesztéseket katonai célra akarja használni; a jelentés után Irán és Izrael is katonai csapással fenyegette meg egymást.