Európa Tanács: Az orosz választási szabályok nem biztosítják az esélyegyenlőséget

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a 2007-es oroszországi választásokhoz képest pozitív változásokról számoltak be, az Európa Tanács választási megfigyelői szerint az Oroszországban tapasztaltak még nem felelnek meg teljesen az uniós normáknak. A küldöttek  úgy vélik: a választási szabályok nem biztosítják az esélyegyenlőséget.
Vágólapra másolva!

Korai lenne felhagyni Oroszország ellenőrzésével az Európa Tanács választási megfigyelői szerint még. A strasbourgi szervezet parlamenti közgyűlésének ötfős küldöttsége az orosz törvényhozás alsóháza meghívására érkezett Moszkvába, ahol a december 4-i parlamenti választások előkészületeit vizsgálta. Az Oroszországban tapasztaltak még nem felelnek meg teljesen az Európa Tanács demokratikus, a jog felsőbbségét elismerő normáinak - jelentette ki pénteken Marietta de Pourbaix-Lundin, svéd képviselő.

Tiny Kox, a küldöttség holland vezetője ugyanakkor kiemelte: a 2007-es választásokkal összehasonlítva a megfigyelőcsoport pozitív változásokat tapasztalt. Ebben a kampányban több nyilvános televíziós és rádiós vitára kerülhet sor és a választásokon induló hét pártnak több ingyenes megjelenésre van lehetősége a sajtóban. Az esélyegyenlőséget azonban a választási szabályok nem biztosítják - mondta a holland képviselő. A pártok részére ingyenesen rendelkezésre bocsátott adásidőben folytatott politikai vitákat nem élőben közvetítik, és nincs mindegyik indulónak anyagi lehetősége a fizetett megjelenésre.

A választásokon részt vevő pártok többsége kifogásolta, hogy a hatalmon lévő Egységes Oroszország párt visszaél adminisztratív lehetőségeivel politikai érdekeinek megfelelően. A politikai pártok nyilvántartásba vételi folyamatának megnehezítését és a magas parlamenti bejutási küszöböt szintén nehezményezték a megbeszéléseken részt vevők, akik közül néhányan komolyan aggódnak amiatt, hogy a választások idején különböző visszaélések lehetségesek.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése negyven megfigyelőt küld a decemberi választásokra, akik az EBESZ megfigyelőkkel együttműködve végzik majd feladatukat.