Újabb szankciókkal sújtja az EU Szíriát

Vágólapra másolva!
A pénteki döntés értelmében európai cégek nem vehetnek részt új olajipari beruházásokban Szíriában, leállítják a bankjegyek szállítását az országba, és újabb szíriai cégek javait fagyasztják be az Unióban.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megállapodtak az Európai Unió tagországai pénteken a szíriai vezetést sújtó újabb büntetőintézkedésekről - jelentette be brüsszeli közleményében pénteken Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az elvi szinten már szerdán elhatározott új intézkedések között szerepel, hogy európai cégek nem vehetnek részt új olajipari beruházásokban Szíriában, leállítják a bankjegyek és érmék szállítását az országba, további ottani cégeknek az Unióban fellelhető javait fagyasztják be. Két névvel bővült a vízumtilalommal sújtott személyek listáját is. Az intézkedés célja, hogy erősítsék a szeptember 2-án elrendelt, olajimportot érintő tilalmat.

A döntést kommentálva Ashton megismételte az Unió felszólítását, hogy a rezsim állítsa le a népet elnyomó tevékenységet, engedje szabadon az őrizetbe vett tiltakozókat, és késedelem nélkül induljon "tényleges és bevonó jellegű" nemzeti párbeszéd az országban. A biztos elmondása szerint további szankciók is várhatók, ha Szíriában nem változik a helyzet.

Szerdán az ENSZ Közgyűlésének általános vitáján Barack Obama amerikai elnök is arról beszélt, hogy eljött az ideje, hogy a Biztonsági Tanács büntetőintézkedéseket rendeljen el a szíriai rendszerrel szemben.

A Szíriában márciusban kezdődött zavargásokkal szembeni véres fellépés miatt már 35 szíriai vezető tisztviselő - köztük a kormány több tagja - nem utazhat be az EU-ba, illetve négy szíriai vállalatot is kitiltottak. A listán szereplő tisztségviselők külföldi bankszámláit zárolják. Az EU szeptember 2-án tilalmat rendelt el a szíriai olajimportra is. Szíria mintegy 150 000 hordó olajat exportál naponta, túlnyomó többségét az Európai Unióba.

Bassár el-Aszad szíriai elnök arról beszélt egy hónappal ezelőtt a szíriai állami televízióban, hogy országának rendszerét nem fenyegeti az összeomlás, annak ellenére sem, hogy hónapok óta tartanak a kormányellenes tüntetések. Az elnök ekkor újfent reformokat és jövő tavasszal megtartandó parlamenti választásokat ígért.

Március közepén kezdődtek a tiltakozások Szíriában. A tüntetők azóta is azt követelik, hogy Aszad - akinek családja mintegy 40 éve uralkodik az országban - mondjon le. Damaszkusz harckocsikat, orvlövészeket, hadihajókat is bevet a felkelés elfojtására. A szíriai biztonsági erők és a tiltakozók hónapok óta zajló összecsapásaiban eddig egyes források szerint mintegy 2600-an, míg mások szerint több mint ötezren vesztették életüket.