New York Times: Az al-Kaida méreggel támadna az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az amerikai titkosszolgálat attól tart, hogy az al-Kaida terrorszervezet zsúfolt helyeken készül támadásra.
Vágólapra másolva!

Feltételezhető, hogy ricin nevű méreggel tervez támadást az Egyesült Államokban az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya - jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a New York Times, az egyik legtekintélyesebb amerikai napilap.

A meg nem nevezett titkosszolgálati munkatársakat és titkos jelentéseket idéző újság szerint a jemeni szervezet nagy mennyiségben vásárol fel ricinusmagot, amelyből a ricin készíthető. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammos mennyiség is halált okozhat, ha bekerül az ember vérébe, vagy belélegzi. A New York Times szerint a mérget robbanószerekhez erősítenék, és a bombákat zsúfolt helyeken, például bevásárlóközpontokban, repülőtereken vagy metróállomásokon hoznák működésbe.

Az [origo] összefoglalója szerint Leon E. Panetta védelmi miniszter, a CIA korábbi vezetője néhány hete Afganisztánban arról beszélt, hogy elérhető közelségbe került az al-Kaida stratégiai legyőzése. A megjegyzést sokan csak a katonákat lelkesítő üres frázisnak tartották, de az amerikai szenátorokra és név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztviselőkre hivatkozó Washington Post szerint a CIA és az amerikai terrorelhárító központ munkatársai hasonlóan értékelték a helyzetet titkos jelentéseikben, és a zárt ajtók mögött zajló meghallgatásaikon is.

Azt azonban az amerikai vezetők elismerik, hogy az al-Kaida Pakisztánon kívül működő társszervezetei még virágoznak. Ezek közül a legerősebb a jemeni al-Kaida, amelyet már veszélyesebbnek ítélnek, mint az eredeti szervezetet. A csoport áll a detroiti utasszállító ellen tervezett, de meghiúsult 2009-es támadás, illetve egyéb, ugyancsak meghiúsított repülőgép-robbantások kitervelése mögött is.