Nem voltak Bin Ladent likvidáló katonák a lezuhant helikopteren meghalt elitegységben

Vágólapra másolva!
Legalább húszan haltak meg az Oszama Bin Ladent megölő elitegység tagjai közül az afganisztáni helikopterbalesetben szombaton. Hivatalos amerikai források szerint közvetlenül egyikük sem vett részt Bin Laden likvidálásban.
Vágólapra másolva!

Legalább húsz SEAL Team Six tag vesztette életét azon a helikopteren, amely szombaton zuhant le Afganisztánban. A balesetben 31 amerikai és 7 afgán katona vesztette életét, a tálibok magukra vállalták a gép lelövését. A SEAL-ről bővebben itt és itt olvashat.

Hivatalos amerikai források szerint a lezuhant helikopteren túlnyomórészt olyan amerikai katonák ültek, akik annak az elitegységnek a tagjai, amely likvidálta Oszama bin Ladent májusban - írja az AP amerikai hírügynökség. A hírügynökség forrása szerint azonban a helikopteren utazó katonák egyike sem vett részt személyesen a májusi akcióban.

Korábban egyetlen bevetésben sem vesztette életét ennyi SEAL Team Six tag egyszerre. A nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szadabád körzetben, amikor a helikopter lezuhant.

A Naval Special Warfare Development Group, régi nevén a SEAL Team Six a tengerészet SEAL elitegységei közt is az elitnek számít, katonáit titkos hadműveletekre, illetve terroristaellenes bevetésekre készítették fel.