"Nincs étel, ahonnan jövök" - tízmillió afrikait fenyeget az éhhalál

Kenya, Dadaab, menekülttábor, szomáliai menekültek
Vágólapra másolva!
Fegyveres csoportok és banditák nehezítik az aszály miatt menekülő több százezer szomáliai útját, akik közül sokan hetek óta vándorolnak a világ legnagyobb menekülttábora felé. Az ENSZ hiába épített új tábort a túlzsúfolt dadaabi tábor mellé, a kenyai hatóságok nem engedélyezik a megnyitását.
Vágólapra másolva!

"Az emberek hajnalban kezdenek vándorolni, ezernél is többen nap mint nap. Kimerültek, betegek és éheznek, de el akarnak jutni ide, a világ legnagyobb menekülttáborába" - írja riportjában a New York Times Észak-Kenyában tartózkodó tudósítója, Jeffrey Gettleman, ahol 380 ezer ember él a dadaabi táborban.

A menekültek az elmúlt 60 év legsúlyosabb szomáliai aszálya miatt vándorolnak Kenyába. Sokan hetek óta gyalogolnak az úton, amelyen nyüzsögnek a banditák és a különböző fegyveres csoportok. Mire megérkeznek a táborba, alig bírnak állni, beszélni vagy akár csak nyelni.

"Egész nap és egész éjjel mentem. Nincs étel, ahonnan jövök" - suttogta a New York Times tudósítójának egy kisfiával érkező nő, akinek már három gyermeke éhen halt. Mivel Dél-Szomáliában gyakorlatilag megszűnt a központi állam, az iszlamista militánsok tavaly kiűzték a nyugati segélycsoportokat, így a helyiek számára az utolsó segítség is megszűnt az aszály és a kiszáradó föld ellen.

A militánsok csak most kezdik visszahívni a segélyszervezeteket, miután világossá vált, hogy Szomáliában hárommillió embert, Afrika szarvánál még hétmillió embert fenyeget az éhhalál. Ennek ellenére kevés szervezet tér vissza, mivel amerikai aggodalmak szerint az al-Kaida egyik helyi szövetségese miatt Szomália lehet a terrorizmus gyújtópontja - olvasható a riportban.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Szomáliai menekültek Dadaabnál

A szomáliaiak azonban nem várnak a segélyszervezetekre, egyes becslések szerint több százezren vándorolnak Kenyába és Etiópiába. A kenyai kormány szerint azonban nincs ekkora kapacitásuk a menekültek fogadására, emiatt nem engedélyezik az ENSZ-nek, hogy Dadaab mellett megnyissák a 15 millió dollárból felépült új tábort, pedig minden elkészült, hogy fogadni tudjanak negyvenezer menekültet.