A legkegyetlenebb mexikói drogkartellnek dolgozhatott a kedden elfogott magyar

Los Zetas mexikói drogkartell, drogháború, drogkereskedelem, maffia
Vágólapra másolva!
Drogterjesztő hálózat szervezésével bízták meg a mexikói maffiózók azt a harmincéves magyar nőt, akit kedden tartóztattak le egy rajtaütésben - írja egy mexikói lap. A dél-mexikói Oaxaca államban elfogott magyar a brutális kegyetlenségéről ismert Los Zetas drogkartell tagjai közé keveredett, társainál elfogásuk idején is valóságos fegyverarzenál volt. Az elit mexikói kommandósok által alapított, hírhedt drogkartellt az USA is a Mexikóra leselkedő legnagyobb fenyegetésnek tartja.
Vágólapra másolva!

Az igazságosztó bandita, Zorro betűjelét használja az a jól képzett fegyveresekből álló drogkartell, amelynek tagjai között kedden egy magyar nőt is letartóztattak Mexikó deli részén. A Los Zetas nevű kartell fegyvereseit ezúttal harc nélkül sikerült lefegyvereznie a Mexikói hadseregnek, az ilyen siker azonban ritka: a banda általában állig felfegyverzett tagjai felelősek a 2006 óta egyre véresebb mexikói drogháború több tízezer áldozatának haláláért.

A mexikói védelmi minisztérium (SEDENA) közleménye szerint a katonaság a Los Zetas 13 állítólagos tagját fogta el a déli Oaxaca állam egyik kikötővárosában, Puerto Escondidóban. A közleményben az áll, hogy a letartóztatott személyek között 10 férfi és 3 nő, köztük egy magyar állampolgár is volt. A La Policiaca mexikói lap szerint a bandatagokat egy a drogkartell által üzemeltetett, biztonságosnak tartott házban fogták el. A háznál lopott járműveket és egész sor fegyvert találtak, ezért az állítólagos maffiózókat bíróság elé fogják állítani.

A mexikói lapok a kartelltagok nevét és lakhelyét is felsorolták, a névsorban azonban egyetlen egyértelműen magyar név sincs. A La Policiaca pénteken egy Cristhina Peraly, más listában Cristina Kidaly nevű nőt azonosított magyarként (a két név alapján elképzelhető, hogy a nő neve Király). A nő a róla közölt adatok szerint 30 éves, és a Csendes-óceán partján, Oaxaca államban található Bajos de Chila városában élt. Az állítólag magyar nőnek a La Policiaca szerint kulcsszerepe volt a drogkartellben: ő szervezte azt a nőkből álló csoportot, amely a kábítószert terjeszti a turisták által sűrűn látogatott tengerparti városban.

Az [origo] levélben kereste meg a magyar állampolgárt letartóztató mexikói hatóságokat, hogy megtudja, hogyan került Mexikóba a nő, kérdéseinkre azonban egyelőre nem kaptunk választ. Megkerestük az ügyben a mexikóvárosban található magyar konzulátust itt, de ott közölték, hogy csak a Külügyminisztérium budapesti sajtóosztálya adhat tájékoztatást az ügyről. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium sajtó főosztályának helyettes vezetője pénteken annyit közölt, hogy a személyi adatok védelme miatt az ügyről nem tudnak részletes felvilágosítást adni.

A főosztályvezető-helyettes annyit közölt, hogy a mexikói hatóságok is megerősítették: őrizetbe vettek egy nőt, aki magyar állampolgárságúnak vallotta magát. A nőt bűncselekmény elkövetésével vádolják, az ügyben a mexikóvárosi magyar konzul folyamatos kapcsolatot tart az illetékes mexikói hatóságokkal, s elvégzi a konzuli védelemről szóló törvényben foglalt feladatokat - tette hozzá Szűcs.

"Megsértik az íratlan szabályokat is"

Ha a gyanú beigazolódik, akkor a magyar nő a mexikói drogháború legsötétebb bugyraiba keveredett. A számos mexikói drogkartell közül ugyanis a Los Zetas tagjait tartják a legkegyetlenebb gyilkosoknak, akik profi fegyverzetükkel, harci gyakorlatukkal és brutalitásukkal váltak rettegetté. Egy az amerikai CNN-nek nyilatkozó drogszakértő szerint ők a mexikói hatóságok "legkeményebb ellenfelei" a kábítószer elleni háborúban. A Los Zetas felel a legtöbb lefejezésért, emberrablásért és zsarolásért Mexikóban, a szerveztet olyan profi hadigépezetként működik, mint az Irakban dolgozó biztonsági cégek.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tavaly novemberi tudósítása szerint a szervezet előszeretettel tűzi dárdákra áldozatai fejét, kínzásokról és kivégzésekről szóló videókat tölt fel az internetre, előfordult, hogy a banda tagjai diákokat mészároltak le házibulikon. "Még más drogkartellek is azzal vádolják őket, hogy az indokolatlan erőszakkal megsértik a drogcsempészet íratlan illemszabályait" - mondta a tévének egy mexikói kutató. "Nyíltan szembeszegülnek a mexikói állammal, és időről időre bizonyítják, hogy bárkit bármikor képesek megölni" - idézte egy másik Mexikóvárosban élő politológus, Jorge Chabat véleményét az amerikai Foreign Policy Research Institute 2008-as tanulmánya.

A szervezetet pontos méretéről keveset lehet tudni, mivel olyan mítosz lengi őket körül, hogy sokszor piti bűnözők is próbálják magukat a Los Zetas tagjának beállítani, hátha így nagyobb félelmet kelthetnek áldozataikban. "Már ott tartunk, hogy ha valaki berúg, feketére festi az arcát, és sörösdobozokra kezd lövöldözni, az is zétának képzeli magát" - írja elemzésében a Foreign Policy.

Amerikában kiképzett profik

A Los Zetas profizmusa nem véletlen: a szervezetet a mexikói hadsereg dezertált kommandósai hozták létre, akik jó pénzért átálltak a drogkartellek szolgálatába. Az al-Dzsazíra riportja szerint az 1990-es években az amerikai Fort Bragg támaszponton képezték ki az elit mexikói kommandósokat térképolvasásra, katonai kommunikációra, különleges bevetésekre, könnyű és nehézfegyverek, géppuskák és automatikus fegyverek használatára. Az USA-ban kiképzett különleges alakulatot a mexikói kormány éppen a drogkartellek elleni harcra akarta használni, az észak-mexikói Gulf kartell vezetője azonban jóval nagyobb pénzt fizetett szolgálataikért.

Forrás: AFP
A Los Zetas kartell lefoglalt fegyverei egy rajtaütés után

Kezdetben mintegy 30 kommandós állt át a Gulf kartell szolgálatába. A Los Zetas nevet azért kapták, mert tagjaik a mexikói szövetségi rendőrség magas rangú tisztjei voltak, akiknek a rendőrségi rádiókódja Z betűvel kezdődött. A csoport első vezetője, Arturo Guzmán Decenas birtokolta a Z1 kódot. Ő és társai kezdetben csak a Gulf kartell vezetőinek testőreként szolgáltak, majd egyre több feladatot bíztak rájuk: pénzbehajtók lettek, a kábítószer-útvonalakat őrizték, és ellenséges kartellek embereire vadásztak.

Amikor a Gulf kartell vezetőjét a mexikói hatóságok elfogták, a Los Zetas elkezdte önállósítani magát: rájöttek, hogy sokkal jobban keresnek, ha saját lábukra állnak, és elindítják a maguk üzletét. 2010 februárjában az egyre bővülő kommandós csoport végleg elszakadt megbízóitól, és saját drogkereskedelmi hálózatot indított, nyíltan felvállalva a harcot a legnagyobb észak-mexikói kartellnek számító Gulf ellen. Egy évtized alatt a Los Zetas több tagja elesett a harcokban, de kiképző táboraiból folyamatos az utánpótlás, és hatalmas, veszélyes szervezetté nőtte ki magát: bár kezdetben kifejezetten katonai szervezet volt, az utóbbi évekre üzleti birodalommá alakult át, amely nagyvállalatokhoz hasonló gyűléseken dönt a lépéseiről, és adóztatja a befolyása alatt álló üzleti köröket is.

Ezüst vagy ólom?

A mexikói kormány Felipe Calderón jelenlegi elnök 2006. decemberi hivatalba lépése után hirdetett nyílt harcot az országot behálózó drogkartellek ellen. Megkezdték a rendőrség megtisztítását a korrupciótól, és ahova csak tudtak, kivezényelték a hadsereget vagy a szövetségi rendőralakulatokat. A kormány előszeretettel emlegeti, hogy a 35 legkeresettebb drogbáró közül 2010 végéig 17-et sikerült kiiktatni - volt, akit letartóztattak, és volt, aki életét vesztette valamelyik rajtaütésben.

A kemény fellépésnek azonban számos hátulütője volt. A fegyveres harc nemcsak a kormányerők és a bűnszervezetek között indult el, de a lefejezett drogkartelleken belül is kitört a küzdelem az irányításért, vagy a drogkartellek között egy-egy meggyengített szervezet piaci részesedésének megszerzéséért. A fegyveres küzdelem lényegében megfékezhetetlen mészárlássá vált, amelyben mindennapos epizódok a tömeggyilkosságok, tömegsírok, lefejezések (Itt és itt olvashat arról, hogy hogyan élik meg mindezt a Mexikóban élő magyarok).

Forrás: AFP
Őrizetbe vett kartelltagot kísérnek a rendőrök egy korábbi akció után

A drogellenes háború kezdete óta 2010 végéig összesen több mint 35 ezer ember vesztette életét a drogháborúban a hivatalos adatok szerint. A számok évről évre meredekebben emelkednek: 2007 és 2008 között például több mint kétszeresére nőtt a halálesetek száma, de a legsúlyosabb év a tavalyi volt, amikor 15 273 ember halt meg (idei adatok egyelőre nincsenek).

A kartellek elleni harcot nehezíti, hogy főleg a Los Zetas által ellenőrzött északkeleti területeken a rendőrség hatalma teljesen megszűnt, városok maradtak rendőrfőnök nélkül, miután minden újonnan kinevezett rendőrt családjával együtt öltek meg a kartellek. A bűnszervezetek állítólag a területükre vezényelt rendőröknek rendre felajánlják, hogy "az ezüstöt vagy az ólmot választják". Aki megvesztegethető, az tovább nehezíti a kormány dolgát, aki nem hagyja magát, az pedig meghal.

Az elmúlt három évben mégis voltak apróbb sikerek: július elején például letartóztatták a kartell egyik vezetőjét, Rejon Aguilart, áprilisban pedig a mexikói hatóságok 51 embert, köztük 24 külföldit szabadítottak ki a drogkartell fogságából. 2008 októberében az FBI segítségével foglalták el a Los Zetas három házát a határ menti Reynosa városában, ahol hatalmas fegyverkészleteket foglaltak le. 2009-ben pedig Texas kormányzója programot dolgozott ki, hogy a Mexikói állam összeomlása esetén megelőző csapást mérhessenek a Los Zetasra tankokkal, repülőkkel és az amerikai hadsereggel.