Lemondott a Scotland Yard főparancsnoka a lehallgatási botrány miatt

Vágólapra másolva!
A legmagasabb rangú brit rendőrtiszt is távozott a Rupert Murdoch médiamágnás érdekeltségeit érintő lehallgatási botrány miatt. Sir Paul Stephenson azért állt fel a székéről, mert a kapcsolata a Scotland Yard által folytatott vizsgálat egyik fő gyanúsítottjával szerinte akadályozza a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Lemondott a posztjáról a Scotland Yard főparancsnoka, aki a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt. Sir Paul Stephenson a News of the World brit bulvárlapot érintő lehallgatási botrány miatt távozott, ugyanis az ügy egyik gyanúsítottja, Neil Wallis korábban tanácsadói tevékenységet végzett számára. Stephenson a BBC szerint azt mondta, hogy a kapcsolata a Scotland Yard által folytatott vizsgálat egyik fő gyanúsítottjával akadályozza a nyomozást. Azt is hozzátette, hogy makulátlan lelkiismerettel mond le, és nem volt tudomása a lehallgatásokról.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat is indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát. A News International adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot - a világ legnagyobb olvasottságú, angol nyelvű hétvégi tömeglapját -, amelyről a múlt héten kiderült, hogy többek között néhány éve feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét.

A Sunday Times - a Murdoch-cégcsoport immár egyetlen vasárnapi brit lapja - kiderítette, hogy Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka - aki e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt - és felesége az idén több ezer font értékű szolgáltatást vett igénybe ingyen az egyik legpatinásabb brit gyógyszállóban, amelynek PR-főnöke, Neil Wallis a Scotland Yard által folytatott vizsgálat egyik fő gyanúsítottja. Wallist - aki korábban a News of the World főszerkesztő-helyettese volt - szintén őrizetbe vették a telefonlehallgatási ügyben.

A Sunday Times értesülése szerint Sir Paul Stephenson és felesége összesen húsz éjszakát vendégeskedett teljes ellátással a Hertfordshire grófságbeli Champneys gyógyszállókomplexumban, ahol egy kétszemélyes középkategóriás lakosztály éjszakánként 598 fontba (180 ezer forintba) kerül. A lap szerint így a Scotland Yard - vagyis az országos hatáskörrel is bíró londoni rendőrség - főparancsnoka akár 12 ezer font (több mint 3,5 millió forint) ingyenes szolgáltatást is igénybe vehetett az ügy egyik fő gyanúsítottját PR-főnökként alkalmazó szállodában. A Scotland Yard vasárnap azonban közölte, hogy Sir Paul Stephenson a szálloda vezérigazgatójának - személyes jó barátjának - meghívására vendégeskedett kórházi kezelése után a gyógyszállóban.