Kína felszólította Barack Obamát, hogy ne fogadja a dalai lámát

Vágólapra másolva!
Kína szerint Barack Obama elnök szombatra tervezett találkozója a dalai lámával káros lehet a kínai-amerikai kapcsolatokra. A Fehér Ház nem reagált a felszólításra. A szombati washingtoni megbeszélést - amelyről a sajtót kizárták - félórásra tervezik.
Vágólapra másolva!

Kína felszólította az amerikai elnököt, hogy mondja le a szombatra tervezett megbeszélését a dalai lámával, mivel egy ilyen találkozó káros lehet az amerikai-kínai kapcsolatokra.

A kínai külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett közleményében Hung Lej szóvivő kijelentette, Kína határozottan ellenzi, hogy a dalai láma találkozzon magas rangú kormányhivatalnokokkal. Felszólította az Egyesült Államokat is, hogy ne tegyen semmi olyat, amivel beavatkozna Kína belügyeibe, vagy kárt okozna a kínai-amerikai kapcsolatoknak.

Washingtonban pénteken jelentették be, hogy Obama elnök fogadja a Tibet szellemi vezetőjének számító dalai lámát, és elsősorban a tibeti helyzetről folytat vele eszmecserét, hasonlóan a csaknem egy évvel ezelőtti találkozójukhoz.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált Kína felszólítására. A fehér házi megbeszélést - amelyről a sajtót kizárták - félórásra tervezik. Washingtoni források szerint Obama szorgalmazni fogja a párbeszédet a dalai láma képviselői és a kínai kormány között a meglévő nézeteltérések rendezése érdekében. Az amerikai elnök emellett várhatóan támogatja majd Tibet sajátos vallási, kulturális és nyelvi identitásának megóvását, és a tibetiek emberi jogainak érvényesítését.

Peking viszont szakadárnak bélyegzi a dalai lámát, aki támogatja, hogy Tibet erőszakkal vívja ki a függetlenségét. A Nobel-békedíjas dalai láma cáfolja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy békés átmenetettel szeretne autonómiát elérni a himalájai térség számára, amelyet Kína ural vaskézzel 1950 óta, amikor csapatai bevonultak Tibetbe. Obama először 2010 februárjában találkozott a dalai lámával, és ez a fehér házi látogatás akkor is éles reakciót váltott ki Peking részéről.

Kínát nemcsak a dalai láma washingtoni találkozója aggasztja, hanem az is, hogy az amerikai kongresszus napok óta nem tud megegyezni az adósságplafon megemeléséről. Az elhúzódó vita kényesen érinti Kínát is, amely az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője. A Reuters hírügynökség jelentése szerint Kína figyelmeztette az amerikai vezetőket, hogy felelős politikát folytassanak, és olyan intézkedéseket fogadjanak el, amelyek garantálják a befektetők érdekeit.