A kommunista párt betiltását kezdeményezné a cseh kormány

Vágólapra másolva!
A cseh kormány a belügyminisztertől kéri annak a beadványnak az elkészítését, ami megnyitná az utat a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) működésének felfüggesztése előtt. A belügyminisztérium szakértői szerint azonban nincs rá bizonyíték, hogy a párt tevékenysége sértené az ország alkotmányát, törvényeit és a demokratikus államberendezkedést.
Vágólapra másolva!

A negyedik legnagyobb cseh parlamenti párt, a KSCM tevékenységének felfüggesztését kezdeményezné a Petr Necas miniszterelnök vezette prágai kormány. A cseh belügyminisztert megbízták, novemberig dolgozza ki azt a beadványt, amellyel a kormány a bírósághoz fordul, hogy függessze fel a kommunista párt tevékenységét - közölték a cseh kormány ülése után Prágában. A kormány annak ellenére döntött így, hogy a belügyminisztérium szakértői csoportja ezt a lépést nem javasolja és megalapozatlannak tartja.

A belügyminisztérium szakértőinek elemzése szerint ugyanis Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára egyetlen ok sem vonatkozik azok közül, amelyeket korábban a legfelsőbb közigazgatási bíróság határozott meg egy politikai párt megszüntetésére. A szakértők nem találtak rá bizonyítékot, hogy a kommunista párt tevékenysége sértené az ország alkotmányát, törvényeit, a demokratikus államberendezkedést, illetve hogy a párt olyan szervezetekkel működne együtt, amelyek erőszakkal próbálnák hatalomra juttatni a kommunista ideológiát. "A párt programja, vezetőinek nyilatkozatai, a hivatalos dokumentumok és a weboldalak tükrében nem igazolható az az állítás, hogy a KSCM elleni jogi lépések sikeresek lehetnének" - idézte a Lidové Noviny című cseh napilap az elemzés egyik alapkövetkeztetését.

A KSCM a korábbi állampárt, Csehszlovákia Kommunista Pártjának rendszerváltás utáni felbomlása után jött létre. A parlamenti választásokon általában 10-15 százalék közti eredményt ért el. Az új kommunista párt betiltását évek óta szorgalmazza a cseh jobboldal, eddig sikertelenül. A hatályos cseh törvények szerint a kormány az egyetlen olyan szerv, amely jogosult javaslatot tenni egy-egy párt vagy mozgalom tevékenységének a felfüggesztésére, illetve tömörülés feloszlatására.

Szerdán igent mondott a szenátus a jobbközép kormány javaslatára, amely szerint 100 ezer koronás pénzbeli kárpótlásra lennének jogosultak, akik felléptek a kommunista rendszerrel szemben. A jogszabályt már csak Václav Klaus államfőnek kell aláírnia, és novemberben léphet életbe.