Kétnapos általános sztrájk kezdődött Görögországban

Görögország, Athén, tüntetés, demonstráció, 48órás, kétnapos sztrájk, tüntetők vonultak a görög parlament elé
Vágólapra másolva!
Görögországban kedden 48 órás általános sztrájk kezdődött tiltakozásul a kormány új, 28 milliárd eurós megszorító csomagja ellen, amelyről várhatóan a héten szavaz az ország parlamentje. A demonstráció eleinte békés volt, de idővel kivált a tömegből néhány száz álarcos, csuklyás fiatal: kövekkel és Molotov-koktélokkal tátámadt a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be.
Vágólapra másolva!

Helyszíni jelentések szerint több mint ötezer rendőrt vezényeltek Athénba, ahol kedden délelőtt kezdődnek a felvonulások. A szervezők szerint a tüntetők a parlament épülete elé vonulnak. A tömegközlekedés gyakorlatilag leállt az országban. A görög fővárosban a metró az egyetlen tömegközlekedési eszköz, amely jár, a metróvezetők azt mondják, így szeretnének segíteni az athéniaknak, hogy eljussanak a tüntetések helyszínére.

A demonstráció eleinte békés volt, de idővel kivált a tömegből néhány száz álarcos, csuklyás fiatal: kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be. Többen megsebesültek.

Komoly fennakadások lesznek kedden és szerdán a légi közlekedésben. A légi irányítók mindkét nap sztrájkolnak, magyar idő szerint 08-11 óra és 17-21 óra között. A Malév görögországi járatait egyelőre nem érinti a görög légi irányítók munkabeszüntetése. Kedden két járat indul Athénba és Thesszalonikibe délben és este 11 óra körül, illetve egy charterjárat Zakintoszra kora délután. Délelőtt Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az [origo]-nak azt mondta, az eddigi információk szerint egyik járat esetében sem lehet törlésre számítani.

Forrás: AFP
A tüntetők sztrájkkal várják be a parlament szerdai szavazását a megszorításokról. További képekért kattintson!

A Görögországot gyakorlatilag életben tartó nemzetközi hitelnyújtók csak az új megszorítások fejében hajlandóak folytatni a támogatás folyósítását. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök hétfőn hangsúlyozta, hogy csak a 28 milliárd eurós megszorító csomaggal állhat ismét lábra Görögország. Ha a parlament mégsem szavazza meg a programot, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap visszatarthatja a 110 milliárd eurós segélycsomag következő, 12 milliárdos részletét, és Görögország heteken belül kifogyhat a pénzből.

Felmérések szerint a görögök hetven-nyolcvan százaléka ellenzi a megszorításokat. Papandreunak fejfájást okozhat az is, hogy az ellenzék mellett a kormányzó párt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Pasok) két képviselője is jelezte, nem ért egyet a tervezett lépésekkel, és elképzelhető, hogy nem szavazza meg. A kormánypártnak csekély, 155 fős többsége van a 300 fős görög parlamentben.

Az egy hete kinevezett új pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz elismerte, hogy a tervezett megszorítások tisztességtelenek, de szerinte mindenképpen szükség van rájuk ahhoz, hogy Görögország ne menjen csődbe. A görög kormány esetleges kudarca megrengetheti az eurózónát - véli a BBC brit közszolgálati médium athéni tudósítója.