Szökéssel vádolja a kabuli vezetés az afgán jegybank elnökét

Vágólapra másolva!
"Veszélyben van az életem, különösen azóta, hogy a parlamentben megadtam néhány ember nevét, akik a Kabul Bank válságáért felelősek" - üzente a hétfőn lemondott afgán jegybankelnök az Egyesült Államokból. Az afgán elnök szóvivője árulásnak minősítette a központi bank vezetőjének lemondását, aki ellen állítása szerint nyomozás is folyik.
Vágólapra másolva!

Kabul azzal vádolta meg kedden az afgán jegybank kormányzóját, hogy az Egyesült Államokba szökött. Az afgán elnöki szóvivő elutasította a bankvezető kijelentését, aki azt állítja, azért mondott le, mert veszélyben volt az élete egy pénzügyi botrány ügyében folyó vizsgálat miatt. "Nem hisszük, hogy ez megalapozott lenne. Soha senkinek nem mondta a kormányban, hogy veszélyben lenne az élete" - fogalmazott. A szóvivő szerint a jegybank elnökének lemondása egyértelmű árulás, és azt is hozzátette, hogy Abdel-Kádir Fitrat ellen nyomozás folyik.

Az amerikai külügyminisztérium néhány órával korábban megerősítette, hogy a kormányzó Washingtonban tartózkodik. "Ha változást akarnak az afgán központi bank élén, ismételten felszólítjuk a kabuli kormányt, hogy hozzon meg minden intézkedést a pénzügyi szektor reformja és megszilárdítása érdekében" - mondta az amerikai külügyi szóvivő. Hozzátette: nem tudja, hogy Abdel-Kádir Fitrat kért-e politikai menedékjogot, de azt üzente, nem tér vissza Afganisztánba - írja a BBC brit csatorna online oldala.

A New York Times értesülései szerint a bankár hétfőn több afgán médiának is bejelentette lemondását. Közölte, hogy korrupciós vádak és az első afgán magánbank, a Kabul Bank összeomlása miatt életveszélyben van. "Valóban veszélyben van az életem, különösen azóta, hogy a parlamentben megadtam néhány ember nevét, akik a Kabul Bank válságáért felelősek" - jelentette ki a kormányzó a BBC szerint. Fitrat azt mondta, az afgán kormány akadályozta őt abban, hogy kiderítse: kik a felelősek a bankban feltárt korrupcióért.

A 2004-ben alapított bank tulajdonosai között van Hamid Karzai elnök egyik fivére, Mahmúd Karzai és Mohammed Kászim Fahim alelnök egyik fivére. A bankot az afgán jegybank 2010 végén az ellenőrzése alá helyezte, miután a vezetői által elkövetett nagyszabású, közel 900 millió dollárt kitevő sikkasztások a csőd szélére sodorták. Az elnök fivérének szerepét a bank összeomlásában nem vizsgálták.