Tadics: Azt kérem az EU-tól, hogy teljesítse a maga részét

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió a háborús bűnösök letartóztatásához kötötte a csatlakozási folyamat megkezdését, ezért Ratko Mladics tábornok letartóztatása után Borisz Tadics szerb elnök azt kérte az Uniótól, hogy teljesítse a maga részét. Azt azonban tagadta, hogy a letartóztatás időzítésének köze lett volna Catherine Ashtin uniós külügyi főképviselő szerbiai látogatásához.
Vágólapra másolva!

A szerb elnök azt kéri az Európai Uniótól, hogy segítse Szerbiát az uniós tagság felé vezető útján, miután Belgrád őrizetbe vette Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot. Borisz Tadics erről hétfőn beszélt az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

"Csupán azt kérem az EU-tól, hogy teljesítse a maga részét. Mi elvégeztük a magunkét, és így fogjuk ezt folytatni" - mondta az elnök. Szerinte az EU többször is leszögezte, hogy a tagjelölti státus elnyerésének feltétele a háborús bűnökkel vádoltak őrizetbe vétele.

Tadics elmondta, hogy a szerb hatóságok azonnal akcióba lendültek, amikor lelepleződött Mladics rejtekhelye. Tagadta, hogy a kormányzat tudta volna, hol bujkál a tábornok, de szándékosan várt elfogásával, hogy lökést adjon az uniós ambícióknak. Tagadta azt is, hogy Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a belgrádi látogatásához közeli időpontra időzítették a letartóztatást.

"Értelmetlenek ezek a megjegyzések. Az igazság az, hogy rögtön elfogtuk (Mladicsot), amikor rábukkantunk" - szögezte le az elnök, aki szerint ugyanez a sors vár a másik körözöttre, Goran Hadzsicsra is.

Tadics biztos abban, hogy Szerbia "letartóztatja Hadzsicsot a következő néhány hét vagy egy hónap alatt, vagy az előttünk lévő egy év során". Hadzsicsot a horvátországi háború (1991-95) idején elkövetett háborús bűncselekmények miatt körözi a hágai törvényszék.

Mladicsot múlt csütörtökön kapták el mintegy 16 évnyi bujkálás után.