Líbiára koncentrál találkozóján David Cameron és Barack Obama

Vágólapra másolva!
A brit uralkodó vendégeként Londonba érkezett Barack Obama. Az amerikai elnök szerdán hivatalos programja részeként találkozik David Cameron brit miniszterelnökkel, témájuk főként a líbiai konfliktus és a Közel-Kelet lesz.
Vágólapra másolva!

Az előre tervezett program valamelyes borulása után hivatalosan is megkezdődött kedden kora délután az amerikai elnök állami látogatása Londonban. Obama hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendége, és a királyi rezidencián lakik csütörtökig tartó londoni tartózkodása idején.

A programot az utolsó pillanatban módosítani kellett az izlandi vulkánkitörés miatt. Obama eredetileg kedd reggel érkezett volna az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén a londoni Stansted repülőterére, ám a brit légtérhez közeledő vulkáni hamufelhő miatt - amely kedden már több száz járattörlést okozott - az indulást előrehozták hétfő estére.

Obama programjának hivatalosabb része szerdán lesz, amikor az elnök tárgyal David Cameron brit kormányfővel, és beszédet mond a brit parlament két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai előtt.

Cameron és Obama találkozóján valószínűleg a Közel-Kelet és a líbiai konfliktus jelenti majd a két fő témát. A két vezető közös cikkben értekezett találkozójuk előtt a két ország kapcsolatáról a brit Timesban. "A két ország kapcsolata nem csak különleges, hanem létfontosságú kapcsolat is, mind a számunkra, mind a világ számára" - írták. "Ha az Egyesült Államok és Nagy-Britannia összefog, akkor a világ minden embere nagyobb biztonságban van, és ez az együttműködés a világ minden emberének jövedelmező."

A két államférfi egyetértett abban is, hogy folytatni fogják a harcukat az arab világban, és támogatják azokat, akik demokráciáért fáradoznak a térségben.

Irodát nyitnak a líbiai felkelők Washingtonban

Barack Obama és David Cameron terveivel összhangban áll az a döntés is, hogy képviseleti irodát nyithatnak Washingtonban a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen harcoló felkelők.

A közel-keleti ügyekben illetékes amerikai államtitkár-helyettes átadta a líbiai felkelőknek Barack Obama elnök ajánlatát, hogy nyissanak képviseleti irodát Washingtonban, azért, hogy "felgyorsítsák a kapcsolattartást" a felkelők vezető testülete és az Egyesült Államok között.

A kérdésre, hogy Washington mikor ismeri el a felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanácsot hivatalosan diplomáciai partnernek, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának közel-keleti ügyekben illetékes megbízottja, Jeffrey Feltman kitérő választ adott, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány csak a lázadókkal tárgyal, Kadhafi rendszerével nem.