Hazugságvizsgálattal szűrnék ki a korrupt tisztségviselőket Moszkvában

Vágólapra másolva!
A moszkvai városi hatóságok kötelezővé teszik a hazugságvizsgálatot az állami beszerzések lebonyolításában részt vevő tisztségviselők számára. Áprilisban az orosz törvényhozás alsóháza már hozott egy korrupcióellenes törvényt, amely szerint a csúszópénzek sokszorosát kell visszafizetniük azoknak a tisztviselőknek, akiket vesztegetésen érnek. Kevésbé pesszimista becslések szerint 2010-ben 300 milliárd dollárnyi csúszópénzt osztottak ki Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Eddig önkéntes alapon jelentkezhettek hazugságvizsgálatra azok az orosz tisztviselők, akik pályázatok sorsáról döntenek. Mostantól azonban ez kötelező lesz - jelentette be Gennagyij Gyegtyov, a moszkvai parlament versenypolitikai osztályának vezetője. Szerinte a tendereket elbíráló bizottsági tagok mintegy 70 százaléka átesett már önkéntes alapú hazugságvizsgálaton.

A városi hatóságok azt remélik, hogy ez a módszer csökkenti a korrupciót. Az eredményességhez viszont szükséges lenne néhány fővárosi jogszabály módosítása is. Jelenleg ugyanis az ilyen vizsgálatok eredménye nem szolgálhat alapul senki elbocsátásához.

Felmérések szerint Oroszországban átlagosan mintegy 400 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek ki ügyenként a korrupt hivatalnokoknak, de ismertek olyan esetek, amikor rajtakapott tisztviselők több tízmillió dollárnyi csúszópénzt követeltek. Becslések szerint a vesztegetésre fordított összegek 2010-ben 300 milliárd dollárt tettek ki Oroszországban, de borúlátó vélemények szerint a csúszópénzek mennyisége eléri a több mint 2 ezer milliárd dollárra rúgó GDP felét - írja az MTI.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap a szocsi téli olimpia és a 2018-as labdarúgó-vb megrendezésében is korrupciót lát. Az újság szerint a rendezésre fordítandó hatalmas összegek nagy részét el fogják lopni, aztán újraválasztják majd azokat a vezetőket, akik ezt lehetővé tették. A legfőbb katonai ügyész szerint az évről évre növekvő védelmi kiadások hatékonysága is azért csekély, mert minden ötödik rubelt ellopják.

Áprilisban az orosz törvényhozás alsóháza már elfogadott egy törvényt, amely a korrupciót a vesztegetési összeg sokszorosára bünteti. 6,5 millió forintnak megfelelő összeg felett már 80-100-szoros bírsággal és elzárással is sújthatják a rajtakapott tisztségviselőt. Csak tavaly több mint 700 különleges jogi státusszal bíró személyiséget vontak felelősségre korrupció miatt.

A moszkvai kormány szakértőinek május elején közzétett tanulmánya szerint az élelmiszerek 15, a távközlés 10, míg az ingatlanok akár 60 százalékkal is olcsóbbak lehetnének, ha nem lenne ilyen mértékű a korrupció.