Gyenge fizikai állapota miatt félbeszakadt Mladic kihallgatása

Vágólapra másolva!
Közel egy órán át hallgatták ki a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, akit csütörtökön tartóztattak le a vajdasági Lázárföldön. A volt tábornok egyébként nem ismeri el a hágai Nemzetközi Törvényszék illetékességét.
Vágólapra másolva!

Ratko Mladic ügyvédje közölte, hogy a bíró félbeszakította a háborús bűnökkel vádolt tábornok kihallgatását "gyenge fizikai állapota" miatt. Mladicot este nyolckor vitték át a háborús bűnösök ügyében eljáró belgrádi bíróságra, ahol közel egy órán át hallgatták ki - mondta el ügyvédje. Milos Saljic szerint a tábornok megerősítette, hogy elfogásakor nem tanúsított ellenállást, habár két pisztoly is volt nála. Milos Saljic úgy vélte, hogy jelenlegi állapotában Ratko Mladicot nem szabad kiadni a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, hanem valamelyik egészségügyi intézménybe kell szállítani.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, hogy Mladic álnevet használt. "Saját, lejárt személyi igazolványa volt. Nem igazak az információk, hogy másnak adta ki magát, és más névre szóló igazolványt használt" - közölte Dacic.

A háborús bűntettekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot csütörtökön tartóztatták le a vajdasági Lázárföldön. A "balkáni mészárosként" is emlegetett 69 éves férfi az utolsó ember, aki még szabadlábon volt a boszniai háború során elkövetett mészárlások négy főbb vádlottja közül.

A boszniai születésű, katonai karrierjét Tito néphadseregében kezdő Mladic ötvenévesen lett a boszniai szerb hadsereg parancsnoka 1992-ben. Őt tartják Szarajevó négy éven át tartó, legalább tízezer halálos áldozattal járó ostroma fő felelősének, és 1995-ben ő vezette a 7500 boszniai muzulmán halálával járó srebrenicai mészárlást, amelyhez hasonló véres atrocitás a második világháború vége óta nem történt Európában.