Az USA is kiutasította a hasonlóan cselekvő Ecuador nagykövetét

Vágólapra másolva!
Miután Ecuador kiutasította az amerikai nagykövetet, aki korrupt rendőrségről beszélt egy a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentum szerint, az Egyesült Államok is hasonlóan cselekedett az ecuadori nagykövettel. Ecuador nem kívánja tovább mélyíteni a konfliktust.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok csütörtökön kiutasította Ecuador washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy a quitói amerikai diplomáciai képviselet vezetőjét nemkívánatos személynek nyilvánították. A quitói amerikai nagykövet ugyanis titkos távirataiban - amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra - korrupcióval vádolta a helyi rendőrséget.

Charles Luoma-Overstreet amerikai külügyi szóvivő szerint az Egyesült Államok jó kapcsolatokra törekszik az OPEC-tag Ecuadorral, de a quitói nagykövet, Heather Hodges kiutasítása indokolatlan volt. A szóvivő elmondta, hogy amerikai részről felfüggesztették a júniusra tervezett kétoldalú tárgyalásokat.

Ecuador szerint az amerikai ellenlépés várható volt, és a dél-amerikai ország nem tervez további lépéseket, amelyek valószínűleg csak tovább mélyítenék a konfliktust legjelentősebb kereskedelmi partnerével. A quitói kormány szerint valótlanok voltak Hodges azon állításai, amelyek szerint az ecuadori rendőri vezetés, valamint Rafael Correa elnök hivatala is tudatában volt a rendfenntartó erőkön belüli korrupciónak.

Luis Gallegos ecuadori nagykövetet csütörtökön hívatták be az amerikai külügyminisztériumba, és közölték vele, hogy az Egyesült Államok persona non gratának minősítette. Felszólították, hogy mielőbb hagyja el az országot.

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter csütörtökön kifejezte abbéli reményét, hogy a hazája és az Egyesült Államok közötti "szívélyes viszony" Gallegos kiutasítása ellenére is fennmarad.

Ecuador Correa elnök becsületének megvédelmezésével indokolta az amerikai nagykövet kiutasítását. Az államfő két baloldali populistának tartott és amerikaellenes dél-amerikai elnöknek, a venezuelainak és a bolíviainak a politikai szövetségese.