Lőni kezdték a tüntetőket Szíriában, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
Újra kitört az erőszak Szíria több városában, miután a kormányellenes tüntető tömegre tüzet nyitó szíriai biztonsági erők húsz tüntetővel végeztek pénteken, a lázongó Deraától 40 kilométerre található Szanamejnben.
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra arab híretelevízió egy szemtanúra hivatkozva azt jelentette, hogy legalább húszan meghaltak, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak az ellenzékitüntetőkre a szíriai Szanamejnben. A kormányellenes tüntetések pénteken, a délutáni ima után kezdődtek Szíria több városában, köztük a lázongó Deraában, ahol a napokban 44 embert gyilkoltak meg a biztonsági erők. A városban abból a temetési menetből fejlődött ki a tüntetés, amelynek során huszönt embert temettek el a napokban meggyilkoltak közül.

Egy deraai szemtanú az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy lövöldözést lehet hallani a városban, és többen megsérültek, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre, akik korábban ledöntötték a volt elnök, Hafez al-Asszád bronzszobrát.

A Damaszkusztól délre fekvő Deraa városa, amely a tüntetések középpontjává vált, komoly kihívás elé állítja Bassár el-Aszád elnököt. Csütörtökön a szíriai kormány közölte, hogy jelentős reformokat fontolgat, köztük megváltoztatná az 1963-ban bejelentett sürgősségi törvényeket. Azt is ígérték, hogy bíróság elé állítják azokat, akik részt vettek a deraai tüntetők meggyilkolásában. Bassár el-Aszád elnök elrendelte, hogy mindenkit engedjenek szabadon, akit az elmúlt napok tüntetései során letartóztattak.

A BBC jelentése szerint összecsaptak a kormányellenes és a kormánypárti erők a fővárosban, Damaszkuszban is, ahol több embert már le is tartóztattak. A Reuters szerint tüntetés robbant ki Hama városában is, a hírhedt 1982-es tüntetés leverésének helyszínén még a jelenlegi elnök, Bassár el-Aszád apja irányítása idején.

Szemtanúk azt mondták a Guardiannak, hogy körülbelül kétszáz kormányellenes tüntető csoportját oszlatták fel a rendőrök az Omajjád-mecsetnél reggel Damaszkuszban. A múlt héthez hasonlóan, biztonsági erők léptek be a mecsetbe, miután elhangzott egy szabadságra való felhívás. A biztonságiak a szemtanúk szerint ütötték-verték a mecsetben tartózkodókat, és két embert le is tartóztattak. Aleppóban körülbelül kétszáz tüntetőről számoltak be a források, de a gyülekezést hamar megtörték, és az elnöki tüntetők vették át a terepet.

Tallban ezer ember vonult az utcákra, de Homszban és Latakiában is voltak tiltakozások. Mindkét utóbbi helyen meghalt egy-egy ember az AP hírügynökségre hivatkozó BBC szerint, és tüntetések voltak Bamjaszban és Dahelben is pénteken - jelentette az AFP hírügynökség.

Szíriában, ahol februárban még érdeklődés hiányában elmaradt az arab országokon végigsöprő "harag napja", múlt pénteken, egy nappal a líbiai háború kitörése előtt mégis megtalálták a hangjukat a tüntetők. A BBC szerint több városban, így például Damaszkusz, Homsz és Banjasz központjában is tartottak kisebb-nagyobb tüntetéseket, a legnagyobb felfordulás azonban az ország déli csücskében található Deraa városban történt, ahol a lakosság jelentős részét nagy, törzsi családok teszik ki. Itt néhány család pénteken azért kezdett tüntetni, mert a hatóságok letartóztattak 15 gyereket, akik a rendszer bukását követelő graffitikkel firkálták össze a falakat (a tüntetésről itt talál videót).

A becslések szerint legalább 40 ember meghalt az ezen a héten történt szíriai tüntetéseken, de az Amnesty International jogvédő szervezet szerint akár 55 halottja is lehet a tiltakozók elleni hatósági fellépéseknek.

Szíriáról bővebben itt olvashat.