A parlament előtt köpködött Ján Slota a nyelvtörvény vitája után

Ján SLOTA, a kormányzó szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke beszél a szlovák parlament rendkívüli ülésén Pozsonyban, kettős állampolgárság
Vágólapra másolva!
Éles vita bontakozott ki a kisebbségek nyelvhasználatáról a szlovák parlamentben. A vita után a magyarellenességéről ismert Ján Slota feldúltan távozott, a parlament felé köpött, és kijelentette, hogy az többé már nem szlovák. Ondrej Dostál, a Híd képviselője a nemzet szégyenének nevezte Slotát.
Vágólapra másolva!

"A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa már nem szlovák. Pfuj!" - mondta szerdán Ján Slota, a Szlován Nemzeti Párt (SNS) vezetője Pozsonyban, majd a parlament épülete felé köpött. Slota épp a parlament üléséről távozott, ahol megkezdődött a kisebbségi nyelvek hivatalos használatát szabályozó, a nyelvhasználati küszöböt 20-ról 15 százalékra leszállító törvény vitája. Slota szerint alkotmányellenes lenne a kisebbségi nyelvtörvény, hiszen az alkotmány szavatolja, hogy a szlovák nyelv az államnyelv.

"Olyan témáról beszélünk, amely felesleges és értelmetlen, mint a Híd nevű magyar párt parlamenti képviselői a parlamentben" - mondta Slota a parlament ülésén az Új szó című szlovákiai magyar lap tudósítása szerint. Szerinte "meg kell állítani ezt az ördögi szalámitaktikát. A 15 százalékos nyelvhasználati küszöb szégyen volna, és rossz jelzés az egész demokratikus európai berendezkedés számára".

Hasonlóan fogalmazott Marek Madaric, az ellenzéki Smer képviselője, aki szerint a szlovákiai népszámlálás előtt pár hónappal elfogadni egy ilyen törvényt értelmetlen. Véleménye szerint a jogszabály módosítása bábeli nyelvzavarhoz és káoszhoz vezetne. "Ne diszkrimináljuk a szlovákokat saját államukban" - mondta Madaric, aki szerint, ha eredeti formájában fogadják el a jogszabályt, "Apponyi, a nagy magyarosító megelégedésében foroghat sírjában."

Ondrej Dostál, a szlovák-magyar Híd párt képviselője szerint a szlovák kormányok eddig rosszul viszonyultak a nemzetiségekhez, veszélyként vagy kockázatként tekintettek rájuk. "Ha az állam a kisebbségek jogait kívánja bővíteni, a bővítés ellenzői szerint szlovákellenesen cselekszik. Épp ellenkezőleg, semmi okunk erre így tekinteni" - mondta a kormánypárti képviselő, aki egy alkalommal a nemzet szégyenének nevezte az SNS elnökét. Slota viszont Dostált minősítette "hulladéknak" és "gazembernek".