Zsoldoscég védi a szomáliai kormányt

Vágólapra másolva!
Egy dél-afrikai zsoldoscég védi a jövőben a szomáliai kormányt. A The New York Times értesülései szerint az üzletet Eric Prince, az iraki civilgyilkosságokkal hírhedtté vált Blackwater zsoldoscég vezetője hozta tető alá.
Vágólapra másolva!

Egy magánkézben lévő dél-afrikai zsoldoscég biztosítja a jövőben a szomáliai kormány biztonságát - írja pénteki számában a New York Times. A lap szerint az üzletet valószínűleg Eric Prince, az iraki civilgyilkosságok kapcsán hírhedtté vált Blackwater zsoldoscég vezetője hozta tető alá, aki az ellene indított perek miatt tavaly az Egyesült Államokból Abu-Dzabiba költözött. A Blackwater zsoldoscég ellen egy 2007-es bagdadi lövöldözés miatt emeltek vádat. Abban a lövöldözésben 17 iraki vesztette életét, és legalább húszan megsebesültek (erről itt olvashat bővebben).

A szomáliai kormányt a jövőben védő Saracen International feladata lesz a szomáliai katonaság kiképzése és a kalózok elleni küzdelem is, ehhez az Egyesült Arab Emírségek nyújt anyagi támogatást Szomáliának. Az arab országnak fontos, hogy a Perzsa-öböl hajózási útvonalai biztonságosak legyenek.

Az Executive Outcomes nevű zsoldoscég maradványaiból létrehozott Saracen International magvát az apartheid korabeli Dél-Afrika különleges erőinek egykori katonái alkotják, akik a kilencvenes években a fekete földrész több országában is harci tapasztalatot szereztek.

Az Afrikai Unió egy nemrégiben megfogalmazott belső jelentése szerint a multimilliomos Prince a Saracen magas rangú vezetője, és a cég szomáliai tevékenységének beindítását, valamint a mogadishui kormánnyal megkötött szerződés előkészítését saját zsebből finanszírozta. Ez utóbbi állítást a ma Xe Services néven működő Blackwater alapítója a szóvivője útján cáfolta, mondván, hogy Szomáliában elsősorban humanitárius tevékenységet folytatott, és a kalózok elleni fellépéssel kapcsolatban tájékozódott.

Az al-Kaidával szövetséges Shabab mozgalom fegyveresei által szorongatott szomáliai kormányzat csak a főváros, Mogadishu egy része felett gyakorol ellenőrzést. Az országban a 90-es évek elején amerikai vezetéssel megkísérelt ENSZ-béketeremtő akció kudarca után nyugati katonai erők nem avatkoztak be nyíltan a konfliktusba. Szomáliában jelenleg a világszervezetnek mintegy 8000, Burundiból és Ugandából érkezett katonája próbálja meg fenntartani a rendet.